Kezdd a hetet jókedvűen és ragyogóan – köszöntsd velünk a napot!

JógaKlikk hétfő testmozgás Napüdvözlet jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napüdvözlet, vagyis a szúrja namaszkár gyakorlatsor az egyik legismertebb tradicionális ászanasorozat a jógában. Energizál, javítja az immunrendszeredet, „beolajozza” az ízületeidet, stimulálja az idegrendszeredet, oldja a feszültséget, a testhelyzetek váltakozása egyenletesen terheli az izmaidat és a csontjaidat, rugalmassá és erőssé teszi a gerincedet, és előhozza belőled a jókedvű ragyogást, ami bearanyozza az egész napodat!

A ciklusok változása

Mint minden jógagyakorlat, a napüdvözlet is szimbolikus:

egy ciklust szimbolizál, ami mindig visszatér a kiindulópontra, mégis folyamatosan változik, fejlődik, áramlik.

Az ember életútját szimbolizálja, és különösen az ebben rejlő állandó változást és ciklikusságot. Benne van az élet körforgása, az évszakok változása, a nappalok és éjszakák cserélődése, a belégzés és kilégzés ciklusa, a megszületés, az élet és az elmúlás, amit a hindu mitológiában a három fő isten erejének váltakozó jelenléte képvisel: Brahma, a teremtő, Vishnu, a fenntartó és Shiva, a pusztító állandó körforgásban tartják a világot.

Forrás: Thinkstock

A napüdvözlet gyakorlása közben az egész lényünkkel átéljük a körforgást, és ez segít abban, hogy a mindennapjainkban is könnyebben elfogadjuk, sőt aktívan kezdeményezzük a változásokat.

Ez különösen fontos az őszi időszakban, amikor a természet lecsendesedik, és egyre kevesebb a napsütés, egyre hűvösebb van. Ilyenkor jó lehet felébreszteni magadban a nap tüzes erejét, és intenzívebben gyakorolni. Erre különösen alkalmas a napüdvözletek gyakorlása: serkenti a keringést, felmelegít, endorfint szabadít fel, amitől jókedvűen, energikusan indul a napod, és könnyebben ellenállsz az ilyenkor gyakori influenzának, megfázásnak és a legtöbb betegségnek.

Mikor gyakorolj?

Legjobb reggel, közvetlenül felkelés után, mert

ilyenkor legerősebb az új nap, az új kezdet, a változás aktív ereje.

Ez nehéz neked? Kell, hogy legyen egy kis kihívás a gyakorlásban! Ez egyben a napüdvözletek reggeli gyakorlásának egyik legerőteljesebb hatása: segít céltudatosságot, hatékonyságot vinni az egész napodba. A kihívás elengedhetetlen a fejlődéshez, de figyelj arra is, hogy ha túl nagy a kihívás, akkor az irreális elvárásoktól hamar elkedvetlenedsz, esetleg kudarcélményed lesz. Tekints úgy a gyakorlásodra, mint egy örömteli táncra, amitől jókedvre derülsz, és intenzívebben érzed, hogy minden sejted él és virul!

Forrás: Thinkstock

Irányítsd a tűz erejét!

Amikor felébresztesz magadban egy hatalmas erőt, fontos, hogy megtanuld irányítani is ezt az erőt. Ez a jógagyakorlás egyik legfontosabb törekvése: „igába vonni”, irányítani az erődet és az egész lényedet. A tűzzel pedig nem szabad játszani, mert irányítás nélkül a tűz ereje pusztító is lehet. Igazítsd a napüdvözletek gyakorlását az egyéni állapotodhoz: használj könnyítéseket, ha kell, illetve igazítsd a napüdvözletek számát a saját gyakorlásodhoz és az egyéni állapotodhoz. Általános irányelvként tartsd be az alábbi néhány fontos szabályt:

1. Könnyedén és áramlóan mozogj! Ne erőlködj, ne feszülj. Ezt úgy tudod ellenőrizni például, hogy a légzésed ne gyorsuljon fel, és ne szívd és fújd a lélegzetet, hanem engedd inkább áramlani. A mozdulataid folyamatosak legyenek, szinte egy pillanatra se állj meg. Úgy mozogj, ahogy a folyó folyik, vagy ahogy a szél fúj odakint. Ne vágd bele magad a pózokba egyesével, hanem az egész sorozatot egyetlen áramlásnak tekintsd.

2. Kövesd a lélegzeted! Engedd, hogy a lélegzeted vezessen, várd meg, amíg megmozdul a lélegzeted, és csak utána mozduljon a tested. Ez nagyon finom különbség ahhoz képest, hogy nagyjából összehangolod a légzést és a mozgást, de ez a finom különbség hozza meg a harmóniát és a tudatosságot, ami megvédhet a sérülésektől, és nem engedi elharapózni a tüzet.

Forrás: Thinkstock

3. Hűtsd le magad! Figyeld magad, és érezni fogod, amikor elkezdesz túlhevülni, esetleg haragosan vagy akaratosan mozogni. Ha ezt veszed észre, először lassítsd le a légzésed és a mozgásod, érzed meg a vizet a testedben, és ahogy a víz áramlik, ahogy mozogsz. Ha ezzel nem sikerül lehűteni magad, állj meg és pihenj, amíg lehűlsz egy kicsit, aztán folytathatod tovább a gyakorlást. Az a cél, hogy az izmaid aktívan mozogjanak, az energiád intenzíven áramoljon, de ne legyen erőlködés, akarás vagy megfeszülés a mozgásban.

4. Gyakorlás után pihenj! Elég lehet 1-2 percig, vagy ha hosszabban gyakoroltál, 5-10 percig lefeküdni és relaxálni a gyakorlás végén. A tanulás pihenés közben történik meg, ilyenkor épülnek be a jótékony hatások a testbe, az elmébe és az energetikai testbe. Ezt a lépést ne spórold le a gyakorlás végéről, az erre fordított idő megtérül!

Mégis, hány kört csinálj?

Próbáld ki, hogy hol van neked az a határ, amikor érzed, hogy van benne kihívás, de nem éget meg a tűz, és nem kezdesz el szenvedni a gyakorlástól.

Ha új neked ez a gyakorlás,

kezdd 18 körrel, könnyítésekkel, ha kell. Ez kb. 10 percet fog igénybe venni, és hasonló érzés lesz, mintha kb. 10 percig kényelmes tempóban futnál vagy kocognál.

Forrás: Thinkstock

Ha gyakorlott jógázó vagy,

vagy csak nem érzel kihívást a 18 napüdvözletben, növeld az ismétlések számát. A bűvös számok a 3 különleges többszörösei: 9, 18, 21, 27, 33, 36, 45, 54, 60, 66, 75, 81, 90, 99 és 108! A számok is szimbolikus jelentőséggel bírnak:

tradicionálisan 108 ismétlésnek van a legnagyobb ereje nemcsak napüdvözletek, hanem sok más gyakorlás, például a mantrák ismétlése (dzsapázás) esetében is.

A 108-as számot sok hagyomány sokféleképpen magyarázza: például az 1-es szám az egységet jelenti, a 0 a kör, a tökéletesség ábrázolása, a 8 pedig az önmagába visszatérő vonal, a végtelen szimbóluma. A 108 napüdvözlet gyakorlása tradicionálisan évszakváltásokkor, fordulópontokon vagy egy szerettünk eltávozása esetén segít megélni és elfogadni a változások körforgását. Jó lehet felajánlást tenni vagy megfogalmazni, hogy mi a szándékod a gyakorlással, ettől erőteljesebb lesz a tudatra gyakorolt hatás.

Life.hu tipp

A napüdvözletnek többféle különböző verziója létezik. Tanuld meg most a Jógaklikkel az astanga jógában gyakorolt úgynevezett szúrja namaszkár B variációt, ami az egyik legintenzívebb napüdvözlet-variáció - kattints ide!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.