Lapos has jógával? Lehetséges! Megmutatjuk, hogyan

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk hasizom jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Behúzod a hasad, amikor valaki fényképez, vagy ha tekintetek kereszttüzében állsz? Korunk szépségideálja - akár nő, akár férfi - lapos hasat villant elő, kockás izmokkal. A puha, kerek pocak manapság nem vonzó. A jógában azonban fontosnak tartjuk az egyensúlyt: minden izom legyen erős, de egyben rugalmas is.

„Ki a mellet, be a hasat" - mondták régen a katonaságnál és a tornaórán is. A has legyen feszes és kőkemény, mert a lágy has sebezhető, míg az acélos hasizom a sebezhetetlen harcos jellemzője. Spirituális szempontból a has az a része a testnek, ahonnan az intuíció fakad, hiszen „zsigerből" érzed, hogy mit kell tenni. A folyamatosan feszített, acélos izom nem engedi az intuíciót érvényesülni, izomfal mögé zárja, befalazza és elnyomja a zsigerből jövő megérzéseket.

A jógában és a legtöbb keleti kultúrában a harcos erős és egyben hajlékony és rugalmas. Ha kell, megfeszül és minden erejét koncentrálja, de ha kell, képes rugalmasan félrehajolni. Ha túl feszes a has területe, az gátolja a keringést a hasüreg és a medence belső szerveiben, és akadályozza a gerinc mozgékonyságát és hajlékonyságát.
Forrás: Thinkstock

Így lesznek lazábbak a hasizmok

Hasi légzéssel (rekeszizom-légzésnek, jógalégzésnek is szokták hívni) biztosíthatod, hogy a hasad mélyebb rétegei lazák maradjanak akkor is, amikor a felsőbb rétegek dolgoznak. Hasi légzéskor a rekeszizom - ami a mellüreg és a hasüreg között található kupola alakú izom - megfeszül, és ezzel lefelé és kifelé tolja az alatta lévő lágy szerveket. Ha a has nem tud ellazulni, például azért, mert az elöl, középen futó izomkötegek túl feszesre edzettek, akkor ez a kis hullámmozgás akadályba ütközik és nem lesz hely teljesen megtölteni a tüdőt.

Fontosak az erős, de laza izmok

Természetesen az erős hasizmoknak rengeteg előnye van, de az nagyon fontos, hogy szükség szerint el is tudjanak lazulni. Az erős, rugalmas hasizmok részt vesznek a légzésben, javítják a tartást, stabilizálják a törzset, segítik a gerinc rögzítő és tartó funkcióját, megvédik a hasüregben lévő szerveket. Azt is fontos megérteni, hogy amit „hasizmok"-nak hívunk, egy többrétegű és többféle irányba futó rostokból álló izomcsoport. Annak van „kockahasa", akinek annyira vékony a felszíni zsírréteg a hasizmok felett, hogy látszanak a bordázott izomkötegek.

Forrás: Thinkstock

Jógázz az edzett hasizmokért!

A jógában gyakoriak az olyan pózok és mozdulatok, amelyek a hasizmokon belül a többi hasizmot erősítik (transversus abdominis, obliquus externus és obliquus internus), például gerinccsavarások, oldalra hajlások stb. Ezen kívül a jógában ellentartásokat is használunk, tehát ha dolgoztatunk egy izomcsoportot, utána hangsúlyt fektetünk az izomcsoport nyújtására is. Így tudjuk megőrizni a rugalmasságot és fejleszteni az erőt.

Life.hu tipp

Fejleszd velünk anélkül az erőközpontodat ezzel a héten ingyenes JógaKlikk videóval, hogy túlfeszítenéd a hasad. Ne felejtsd el néha szeretettel megsimogatni a hasad egy jó evés után, vagy ha jó tippet adtak a „zsigereid". Kattints ide a 15 perces videóért! Jó gyakorlást!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.