Fitt, szép, izmos test - próbáld ki a dinamikus jógát!

Forrás: Thinkstock -
JógaKlikk testmozgás jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tudatállapotok széles spektrumát éljük át nap mint nap tudatmódosító szerek nélkül is, mégsem tudatosul mindenkiben, hogy van más az álmon és ébrenléten túl. A flow, azaz áramlásélmény is tulajdonképpen hétköznapi tudatállapot, amely bárkivel megeshet spontán.

Mi az a flow?

Csíkszentmihályi Mihály pszichológustól származik az áramlás gondolata, az ő megfogalmazásában „a flow az, amikor annyira feloldódunk egy tevékenységben, hogy minden más eltörpül mellette, az élmény maga lesz olyan élvezetes, hogy a tevékenységet bármi áron folytatni akarjuk, pusztán magáért." A flow-élményben nagyon erős a koncentráció, a figyelem egyhegyűvé válik és hatalmas, kitörő energiát érez a gyakorló. Megtapasztalható az időérzékelés megváltozása, a jelen pillanatban levés, továbbá kiélesedik a belső érzékelés. A flow-ban lévő ember a képességeinek és készségeinek a legjavát nyújtja szinte erőfeszítés nélkül.

Mi köze a flow-nak a jógához?

„Érdemes úgy tekinteni a jógát, mint az áramlatélmény felidézésének egyik legrégibb és legrendszeresebb módszere" - vallja Csíkszentmihályi Mihály. A dinamikus, áramló jógastílusok rendkívül nagy koncentrációt igényelnek, a lélegzettel összeolvadt mozdulat lágy ritmusban áramlik a figyelem középpontjában, az érzékek visszavonódnak, a gyakorlás mozgó meditációvá válik. A jóga gyakorlásának eredményei észrevétlenül épülnek be a hétköznapokba, a jóga segít megtalálni fókuszt az élet változásában, egészséget, testi és lelki harmóniát teremt.

Forrás: Thinkstock

Kinek segíthet a legtöbbet az áramlás jógája?

Egyértelmű, hogy a változást nehezen kezelni tudó embereknek, és akiket a külső szabályok túlzott mértékben meghatároznak, béklyóba kötnek. A mozgalmas óra lekövetése folyamatos koncentrációt igényel - könnyebben leköti azok figyelmét, akiknek a hatha jóga statikus pózaiban elkalandoznak a gondolatai, nem sikerül befelé irányítani belső tekintetüket. Ajánlható továbbá azoknak is, akik nem kívánnak a jóga mellett mást fizikai vagy sporttevékenységet folytatni a fittség eléréséhez, akik szép és izmos testre vágynak, valamint akiknek a mozgás mellett szüksége van a mentális átalakulásra és érdekli őket a jóga filozófiája. A flow-élmény azonban bármely típusú jógaórán megtapasztalható.

Forrás: Thinkstock

Life.hu tipp

Számos technika létezik a jógában, amelynek célja a különböző tudatállapotok megtapasztalása. A flow élményt tehát nem kell kivárni, elő is tudjuk idézni, és miért ne tennénk, ha egyszer örömet okoz. Itt kipróbálhatod pár perces JógaKlikk videónkat - érdemes gyakorolnod, amennyit csak tudod!

A zene szerepe

A jógagyakorlás közben egyéb tényezők is hozzájárulhatnak a flow-élmény előidézéséhez, ilyen például a zene, amely – bár vannak, akik nem értenek egyet vele – gyakran felcsendül a jógatermekben. A zene és a mozgás összeolvadásából születő flow a táncban megszülető eksztázishoz hasonlítható. A bensőnkben áramló életnek a ritmusa a zene ritmusára hangolódik. Sokan azt vallják, hogy a zene elvonja a figyelmet a valódi tapasztalatokról, amely a jóga lényege. Véleményünk szerint a csapongó elme lecsillapításának praktikus eszköze, a tapasztalatoknak csak a ritmusa változik. Fentebb megemlítettük, hogy a flow-élményben kiélesedik a belső érzékelés. Ha ez így van, és a zene segít a flow előidézésében, akkor a tapasztalást is segítheti.

Forrás: Thinkstock

Nem mindegy persze, hogy milyen zenéről beszélünk. A háttérzene szórja a figyelmet, a zene akkor jó, mármint a jógához, ha kellő figyelmet kapva hozzájárulhat a flow-élmény kialakításához, lágy, áramló, nem gondolkodtat, szövege nem vonja el a figyelmet, nem tartalmaz negatív elemeket, ritmusa a belső ritmusunkkal harmonizál.

Tudtad?

Hozzájárulhat az áramlás-élmény kialakulásához, ha az ászanákat sorozatokba rendezve gyakoroljuk. Vannak jógastílusok, mint az astanga, amely kötött sorozatokat használ, azaz gyakorlásról gyakorlásra ugyanazok az ászanák követik egymást. A vinyásza flow azonban nem kötött, hanem a hatásmechanizmust figyelembe véve óráról órára változik, a flow-élményt egyenesen piedesztálra emeli. Ugyanakkora hangsúlyt kap az ászana (fizikai testgyakorlat), mint az, hogyan jutunk el az egyikből a másikba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.