Tények és tévhitek a jógáról, aminek ma ünnepeljük a világnapját

JógaKlikk világnap jóga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Június 21. a nyári napforduló napja, és tavaly óta az ENSZ felhívására a jóga világnapja is egyben. A fény győzelmét a sötétség felett azzal ünnepeljük, hogy mi is leszámolunk a jógával kapcsolatos tévhitekkel, tudatlansággal: kerüljünk közelebb a jógához. 

India jelenlegi miniszterelnöke, Narendra Modi maga is rendszeresen jógázik, és aktívan támogatja ezt a mozgást. Az ő kezdeményezésére Indiában a diákoknak, köztisztviselőknek, rendőröknek, a légitársaság dolgozóinak is lehetőségük van a munkahelyükön vagy az iskolában szervezett jógaórákon részt venni.

Forrás: Dreamstime

Narendra úgy véli, a jóga szellemiségének elterjedése, vagyis a harmónia, az ember és természet egységének gondolata segíthet egyensúlyt teremteni az egész világon, és akár a klímaváltozás problémájára is megoldást kínálhat.

Ha belegondolunk, hogy az ENSZ felmérése szerint mekkora a húsipar ökológiai lábnyoma, és hogy a jógagyakorlók gyakran vegetáriánus életmódra térnek át, ez talán nem is tűnik olyan elrugaszkodott gondolatnak.

De természetesen nem csak erről van szó. A jóga gyakorlása nem csak testgyakorlatokból vagy vegetáriánus életmódból áll (ezt sok jógaiskola nem is hangsúlyozza). A jógagyakorlás segít lecsendesíteni az elmét és növelni a tudatosságot is.

Forrás: Dreamstime

Az elme- és tudatossággyakorlatok pedig segíthetnek békét és harmóniát teremteni nemcsak önmagunkban, hanem a külvilággal való kapcsolatunkban is.

Mi a jóga?

A jógáról elmondható, hogy: önmegfigyeléses, interoceptív tapasztalati tudomány, életmód-értékrend, a tudatosság fejlesztésének eszköze, a természetesség elérésének eszköze, az önismeretnek és a világ megismerésének eszköze és különleges mozgásrendszer. A lényege azonban, és legfontosabb defíníciója:

A jóga a judzs szóból származik, jelentése: igába von. Yogas: chitta vritti nirodhah, az elmefolyamatok lebírása. A tudatperdületek, tudatfolyamatok (emlékezés, gondolatok, érzelmek, asszociációk) lebírása, az elmeműködés feletti uralom eszköze tehát, és nem vallás vagy kizárólag nyújtás, és nem is furcsa, kitekert fakírpózok.

Forrás: Dreamstime

Új-Delhiben az India-kapu nevű emlékműhöz 45 000 embert várnak jógázni a világnapra, New Yorkban pedig a Time Square-t teljesen megtöltik a jógázók. Magyarországon már az előző hétvégén nyüzsögtek az érdeklődők a számtalan szabadtéri ingyenes jógás eseményen.

Tipp

A Jóga világnapja egy alkalom, hogy megtapasztald, mit tehet érted a jóga. Ha nincs időd, vagy lehetőséged ellátogatni valamely jógás eseményre, ajánljuk stílszerűen a jóga egyik legnépszerűbb gyakorlatsorának a Napüdvözletetnek egyik oktatóvideóját, amely nem csak 21-én, hanem még két hétig ingyenes a JógaKlikken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.