Tücskök, férgek, giliszták, lárvák – a legjobb ételek diétázóknak

Forrás: Dreamstime -
rovar jövő fogyókúra
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Éhes vagy? Mit szólnál egy kis fűszeres szöcskéhez némi kukacmártással? A legtöbb nyugati embernek egy ilyen fogás gondolatától is felfordul a gyomra, pedig a rovarfogyasztás a világ számos pontján bevett gyakorlatnak számít, főként kiváló tápértéküknek köszönhetően.

Az ENSZ Élelmiszer- és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) 2013-as beszámolója szerint világszerte mintegy 2 milliárd ember fogyaszt rovarokat hagyományos étrendje keretében. Ez a szám azóta csak növekedett.

Forrás: AFP

Rovarevés

A keleti világban elterjedt rovarevés gyakorlatát idegen szóval entomofágiának nevezik.

A rovarevés a világ számos részén, például Kínában, Afrikában, Ázsiában, Új-Zélandon, valamint Közép- és Dél-Amerika néhány fejlődő részén is bevett gyakorlatnak számít. A FAO jelentéséből az is kiderült, hogy a nyugati országok többségében a lakosság undorral tekint az entomofágiára, amelyet primitív viselkedésnek tekintenek.

A rovarok pedig rendkívül táplálóak: a többségük fehérjében, egészséges zsírokban, vasban és kalciumban is gazdag, ugyanakkor kevés szénhidrátot tartalmaz.

Alig tartalmaz szénhidrátot!

A sült szöcske például 60 százaléka fehérje, és csak 6 százaléka szénhidrát.

A FAO jelentésének szerzői azt állítják, hogy a rovarok legalább annyira táplálóak, mint az olyan gyakorta fogyasztott húsfélék, mint a marhahús. A rovarok alacsony zsírtartalma miatt számos kutató, köztük a FAO jelentésének szerzői is egyenesen úgy vélik, hogy

a rovarevés az elhízás és az ezzel összefüggő betegségek elleni küzdelem hatékony eszköze lehet a jövőben.

Forrás: Dreamstime

Az entomofágia előnyeinek azonban még nincs vége a fogyásnál. Az ENSZ szerint rovarfogyasztással a fejlődő országokban gyakori alultápláltság ellen is fel lehetne venni a harcot. Az UNICEF kutatói szerint az 5 éven aluli gyermekek halálozásának közel felét az alultápláltság okozza világszerte, és ezek többsége Ázsiában és Afrikában következik be. Mivel a rovarok nemcsak egészséges zsír- és fehérjeforrások, mindenütt megtalálhatók, így könnyen elérhető és olcsó tápláléknak számíthatnak. Ez pedig nagy előnyt jelenthet azokban a szegény országokban, ahol az alultápláltság gyakori jelenség.

Európában is kezd berobbanni

2014-ben egy holland szupermarketlánc dobott piacra különböző rovaros ételeket. Az ízesített kukacokból, különböző férgekből és a rovarlisztből készült termékek már igencsak keresettek az országban.

Forrás: Dreamstime

A FAO azt is hozzátette, hogy a rovarevés a gyors népességnövekedés következtében várható táplálékhiány problémájára is megoldást jelenthet. A Világbank szerint a világ népessége 2050-re várhatóan 9 milliárd főre fog emelkedni, ami azt jelenti, hogy 50 százalékkal több élelmiszert kell megtermelnünk a plusz 2 milliárd ember táplálásához. Mivel az éghajlatváltozás miatt a becslések szerint több mint 25 százalékkal vissza fog esni a mezőgazdasági terméshozam, sürgősen új alternatívát kell találnunk a többletélelmiszer előteremtésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.