Elhagyott helyek, szellemvárosok a filmvásznon, 2. rész

Forrás: Facebook/Trey Walker Photography -
szellemváros film forgatás elhagyott épületek elhagyott helyek város épület
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az elhagyott forgatási helyszínekből soha sem elég - múlt heti cikkünknek itt is a folytatása. Lássuk, milyen hátborzongató, vagy éppen káprázatos helyszíneken forgattak egykor hollywoodi kasszasikereket.

A spanyol vadnyugat

Ha idén Spanyolországban tervezed megérdemelt vakációdat eltölteni, és nem mellesleg rajongsz a kultikus spagettiwestern filmekért, akkor mindenképpen érdemes ellátogatnod a Tabernas-sivatagba. A Spanyolország déli részén, Andalúzia területén található sivatag a westernrendezők egyik kedvenc helyszíne volt, 1960 és 1990 között több mint 200 filmet forgattak itt, a többi között itt készült A Jó, a Rossz és a Csúf, a Volt egyszer egy Vadnyugat vagy az Egy maréknyi dollárért. A hely gyakorlatilag Clint Eastwood második otthona volt.

Forrás: AFP

Bár filmeket már nem forgatnak, a díszletek, azaz az 1800-as éveket idéző vadnyugati épületek még ma is ott árválkodnak.

Fantom, a szellemváros

Emlékszel még Tim Burton Nagy hal című filmjére? A filmbéli Fantom (angolul Spectre) városka valójában csak díszletként épült fel Alabama egyik erdejében. Fantom városát a készítők egy olyan varázslatos helynek álmodták meg, ahol mindenki barátságos a másikkal, mindenki mezítláb közlekedik a buja fűben, és utak sincsenek. A forgatás végeztével Tim Burton annyira beleszeretett az általa megálmodott díszletvárosba, hogy 2003 és 2005 között konkrétan ő maga is beköltözött. Az utóbbi években azonban a természet kezdte visszahódítani azt, ami az övé, a díszlettelepülést egyre inkább beborította a növényzet, sőt 2008-ban két családi ház és a kápolna össze is dőlt. Mára valóságos szellemvárossá változott.

Forrás: Facebook/Trey Walker Photography

Az elhagyott horrorbenzinkút

A Sziklák szeme című horrorfilmben egy átlagos amerikai család kirándulásra indul Kaliforniába. Ám ez a túra egészen másképp alakul, mint ahogy tervezték. A filmben szerepel egy bizonyos új-mexikói benzinkút is, amely a valóságban Marokkóban, Ouarzazate tartományban található. Bár a benzinkút is csupán egy épített díszlet, a forgatás után nem bontották el, ma is áll, hogy az arra járókat emlékeztesse az egykori véres horrorra.

Forrás: Panoramio/olancia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.