élősködők ágyi poloska bogár csótány bolha rovar poratka lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Biztos lehetsz benne, hogy otthonod falai között sosem vagy egyedül. Azt már tudod, hogy minden este 1,5 millió poratka társaságában hajtod álomra a fejed, de ha az igazán "szerencsések" közé tartozol, akkor milliónyi parányi lakótársaid mellé néha-néha egyéb hívatlan vendégek is beállíthatnak. Íme, az otthonokat leggyakrabban felkereső nem szívesen látott betolakodók.

Ágyi poloska

Hiába a makulátlan tisztaság, rend és fegyelem - az ágyi poloskát nem érdekli az ilyen apróság, bármikor beeheti magát otthonodba. Az ágyi poloska egy úgynevezett kozmopolita kártevő, gyakorlatilag bárhonnan hazaviheted - akár egy ötcsillagos szállodából is - és amint bekerül az otthonodba, szépen be is rendezkedik nálad, táplálékát ugyanis te magad szolgáltatod neki.

A táplálkéka a te véred

- megértem, ha most kirázott a hideg. Ha reggelente rejtélyes és elképesztően viszkető csípésekkel ébredsz azokon a testrészeiden - főleg kéz és láb - amelyek este nem voltak betakarva, akkor lehet, hogy hozzád is beköltöztek. Ebben az esetben mindenképpen szakértőt kell hívni, házi praktikákkal szinte semmi esélyed nincs kiírtani őket.

Forrás: Dreamstime

Bolha

Kutyusaid vagy cicusaid vannak, ráadásul még kijárósak is? Akkor - ha még nem tetted volna meg - ideje szerezni nekik egy bolhanyakörvet. A bolhák ugyanis az állatokról simán átugrálgatnak a gazdikra, aminek az eredménye ismét csak véget nem érő vakarózás lesz. De persze akkor is bekerülhet a bolha a lakásba, ha nincsenek állataid, hiszen nem csak a szőrgombócokról, hanem emberről emberre is terjednek. Sajnos a bolhától sem túl egyszerű megszabadulni, hiszen egyszerre kell kezelni embert, állatot, és a környezetet is mentesíteni kell tőlük.

Forrás: giphy.com

Ezüstös pikkelyke

Ha egy apró, hosszúkás, villás "farokkal" és csápokkal rendelkező rovar rohan át a lakás egyik pontjából a másikba, akkor meglehet, hogy egy ezüstös pikkelykével van dolgod. Az előbbi társaival ellentétben a pikkelyke teljesen ártalmatlan az emberre, nem szívja a véred, nem csíp, csupán beköltözik hozzád. Aprócska vendéged általában rejtőzködő életmódot folytat, a kedvenc helyiségei pedig a fürdő és a konyha, szereti ugyanis a magas páratartalmú helyeket. A legtöbb rovarírtó készítmény halálos lehet számára, úgyhogy ha gyilkolásra adod a fejed, akár szakértő nélkül is megszabadulhatsz tőlük.

Forrás: Dreamstime

Csótány

És íme, a horrofilmek és rémálmok visszatérő szereplője, a csótány. Magyarországon a csaknem 4000 fajból - szerencsére - mindössze három fordul elő különösen: a konyhai csótány, a német csótány és amerikai csótány. A csótány - úgy, mint az ágyi poloska is - magasról tesz a rendre és a tisztaságra, tehát a rendszeres takarítás sem előzheti meg, hogy beköltözzön.

És ha egy jön, akkor biztos lehetsz benne, hogy jönnek a haverok is.

Viszonylag nehéz a megjelenésük ellen óvintézkedéseket tenni, az is megeshet, hog csak úgy beséltálnak a lakásba a szomszédból, vagy te magad hurcolod be valamilyen úton-módon. A csótányokkal való közvetlen érintkezés akár allergiás reakciót is kiválthat, de elsősorban fertőző betegséget terjesztenek. Alacsony fertőzöttség eseten, tehát, ha még csak egy-két példány vert tanyát nálad, akkor megpróbálkozhatsz ellenük a házi praktikákkal, ha viszont már nagycsaládos rovarokról van szó, akkor mindenképpen szakértőt kell hívni.

Forrás: giphy.com

Babzsizsik

A babzsizsik egy élelmiszer kártevő, így hát szívesen fészkeli be magát a kamrába vagy a konyhaszekrénybe a - számára - finomabbnál finomabb falatok közé. Imádja a hüvelyes magvakat, de a borsóban, lencsében, és szójában is megtelepedhet.

Az lakásba te magad viheted be, ha fertőzött élelmiszert vásárolsz,

például ha a boltban megvásárolt zacskó lencsében ott tanyázik egy zsizsikkolónia. Ha valamiben észreveszed a jelenlétüket akkor minden bontott és bontatlan egyéb élelmiszert is érdemes átnézni, mert könnyen belerághatja magát bármibe. Ha megtaláltad a kis kártevőket és meg szeretnél tőlük szabadulni, akkor nem elég csak egyszerűen kidobni a fertőzött élelmiszert, előtte le kell fagyasztani, vagy éppen felforralni, hogy elpusztítsd őket és csak utána irány a kuka.

Forrás: Dreamstime

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.