Felújították John Lennon és Yoko Ono híres montreali szállodai lakosztályát

ágy John Lennon tiltakozás világbéke The Beatles Yoko Ono
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Felújították a montreali Fairmont The Queen Elizabeth szálloda 1742-es lakosztályát, melynek ágyából 8 napig ki sem szállt a világbékét hirdető szerelmespár, John Lennon és Yoko Ono. Ez volt a második „ágyból a békéről" tiltakozásuk.

John Lennon nem volt mindig békés

Senki sem gondolta volna a hippi John Lennonról, hogy ennyire kegyetlen is tudott lenni – főleg egy nővel! A nemrég napvilágot látott, szaftos pletyka szerint az énekes többször verte és féltékenységi rohamaival kínozta egykori feleségét.

1969. május 26. és június 2. között elmélkedett itt békéről és szeretetről a The Beatles angol kultikus zenekar énekes-gitárosa John Lennon és felesége Yoko Ono japán-amerikai képzőművész.

1969. május 26. és június 2. között elmélkedett itt békéről és szeretetről John Lennon és felesége Yoko Ono Forrás: Getty Images

Ezek igen termékeny napok voltak a pár életében. Egyrészt a vietnámi háború elleni békés, ám mégis hangos tiltakozásuknak újságírók és barátaik is tanúi lehettek – szívesen fogadtak bárkit, bár ők maguk végig ágyban maradtak -, másrészt itt vették fel május 31-én az azóta „béka himnuszként" emlegetett Give Peace a Chance című számot.

A szálloda mindent megtett annak érdekében, hogy igazi zarándokhellyé váljék. A felújított lakosztály falait, ennek a gyönyörű dalnak a szövegei díszítik. Az ablakon az eredeti békés tiltakozás jelmondatai olvashatóak. A John és Yoko által használt tároló ihletette szekrények egyfajta interaktív kiállításként szolgálnak; számos fénykép, videó és egyéb emléktárgyat őriznek.

A szálloda mindent megtett annak érdekében, hogy igazi zarándokhellyé váljék Forrás: Fairmont Queen Elizabeth

Bár a lakosztály jellege a felújítást követően némiképp megváltozott, az IVR szemüvegnek köszönhetően az itt megszálló vendégek bepillantást nyerhetnek abba a térbe, melyben közel 50 éve élt Jonh Lennon és Yoko Ono 8 napig.

/1709/Fel_j2017929939

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.