Czanik Balázs szerint a büntetlen sütizés az ünnepek alatt is lehetséges

karácsony egészséges életmód sütemény Czanik Balázs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Sokak számára a szokásosnál is nagyobb fejtörést okoz a karácsonyi sütés-főzés, mert figyelembe kell venni, hogy ki diétázik, ki cukorbeteg, illetve küzd valamilyen ételallergiával a családban. Czanik Balázs süteményes recepteskönyvében a fogyókúrázóktól a laktózérzékenyeken át a gluténérzékenyekig mindenki talál magának megfelelő finomságot.

Ünnepelni az egyik legjobb dolog a világon - legyen szó születésnapról, karácsonyról, húsvétról vagy bármilyen jeles alkalomról. Mert akkor felerősödik a család jelentősége, energiával töltenek fel a szeretetteljes pillanatok. Ennek pedig elmaradhatatlan része a jóízű lakmározás, a finomabbnál finomabb sütemények, torták, desszertek. Azonban fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, netán ételallergia, esetleg betegség miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket. Nekik próbált segítséget nyújtani Czanik Balázs, a Capoeira Aerobik megalkotója.

Ha jóízű lakmározásra kerül a sor, fájó válaszút elé kerülnek azok, akik tudatosan táplálkoznak, esetleg allergia vagy betegség miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket, nekik nyújt segítséget Czanik Balázs süteményes könyve Forrás: Czanik Balázs

Gesztenyés bejgli

Hozzávalók:

Tésztához

  • 300 g gesztenyeliszt
  • 30 g eritrit
  • 10 g élesztő
  • 1 csipet Himalája só
  • 150 g laktózmentes vaj
  • 0,8 dl laktózmentes tej
  • 1 db tojás sárgája

Töltelékhez

  • 400 g cukormentes gesztenyemassza
  • 25 g laktózmentes vaj
  • 30 g vörös áfonya (ízlés szerint)
  • 1 db tojás sárgája
  • 1 egész tojás + 1 tojás sárgája (kenéshez)
Gesztenyés bejgli Forrás: Czanik Balázs

Elkészítés:

Kevés langyos (nem hideg!) tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd összedolgozzuk a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a só közvetlenül ne érintkezzen az élesztővel, mert gátolja a kelesztő hatást csakúgy, mint a túl sok cukor, így ne térjünk el ezek adagolásától. A tésztát felosztjuk 2 egyenlő részre, majd betesszük a hűtőbe pihenni.

A töltelékhez összedolgozzuk az alapanyagokat, de nem keverjük túl sokáig, mert krémes állagra van szükségünk, a túl sok keveréstől pedig fellevegősödik. A kinyújtott tésztára szépen rásimítjuk a krémünk egyik felét, majd – csakúgy, mint hagyományos társaiknál - feltekerjük. Megismételjük ezt a második adaggal is, végül a sütőbe helyezzük őket, nem túl közel egymáshoz. A kenéshez szükséges tojásokat összekeverjük, majd ecsettel vagy kenővel nem túl vastagon bekenjük a bejglik tetejét. Ha megszáradt a tojásréteg, megismételjük a kenést még egyszer, és egy villával megszurkáljuk a bejglik oldalát. Ha ismételten megszáradt a tojásréteg, akkor 180°C-on megsütjük.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.