A fogyasztói társadalom és a karácsonyi ajándékozás kapcsolata

túlfogyasztás karácsony ajándékozás környezettudatosság fogyasztói társadalom
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
December a költekezés és a féktelen vásárlások hónapja. Az ész nélküli fogyasztás viszont pont a meghittségtől, az egymásra figyeléstől, a szeretteinkre szánt időtől, egyszóval pont a lényegtől foszt meg minket. Az érzelmi és lelki kiüresedés azonban csak az érem egyik oldala. A másikon ott van az egyre élhetetlenebbé váló bolygó, amelyet kisemmizünk és felélünk.

Az év végéhez közeledve a gyerekek nap mint nap újabb és teljesíthetetlen kívánságokkal bombázzák a szülőket, nagyszülőket. Egy fontos dolgot jó lenne felismernünk.

Azzal, ha tárgyakkal halmozzuk el a legkisebbeket, csupán néhány órára tesszük őket boldoggá.

A töménytelen mennyiségű játékra ugyanis minden kisgyerek gyorsan ráun. Hát még, ha egymást érik az újabb és újabb ajándékok! A kicsiknek valójában még idejük sem jut arra, hogy elmélyülten játszhassanak egyikkel, másikkal, hiszen a családi ebédek, vacsorák következő helyszínén már kapják is a következő darabokat. Érdemes tehát feltennünk magunknak a kérdést: vajon akkor szeretjük jobban a gyermekeinket, ha Kínából vagy egyéb távol-keleti országból valami ijesztően gagyi, műanyag, nem újrahasznosítható cuccot rendelünk nekik, vagy ha a jövőjükre gondolva sokkal tudatosabban állunk hozzá a karácsony környéki ajándékozáshoz?

Azzal, ha tárgyakkal halmozzuk el a legkisebbeket, csupán néhány órára tesszük őket boldoggá Forrás: Shutterstock

Az elmúlt évtizedekben világszerte nőtt a megvásárolt termékek és szolgáltatások száma. A túlfogyasztás tehát globális jelenség.

Ahogy nőnek a jövedelmek, az emberek egyre több olyan termékhez jutnak hozzá, amelyet a fejükben a jóléttel kötnek össze. Ez nem véletlen. A modern piacgazdaságok arra ösztönöznek minket, hogy minél több mindenre vágyjunk, minél több mindent akarjunk, gyakrabban vásároljunk, többet pazaroljunk és jóval nagyobb mértékben szennyezzük a bolygót.

Sokan nincsenek vele tisztában, hogy minden, amit fogyasztunk, eredetileg a természetből származik: a rendelkezésünkre álló forrásokat lepároljuk, kibányásszuk, megtermeljük, növesztjük, lehalásszuk, kivágjuk... Ezek a források pedig végesek. A gond az, hogy olyan termékek előállítására herdáljuk el a pénzünket, az időnket és a természeti erőforrásainkat, amelyekre semmi szükségünk. A világ ökoszisztémáinak mérete azért csökken, hogy az embereknek még nagyobb élettereik, otthonaik, birtokaik, plázáik és gyáraik legyenek. Ez a kapzsi és telhetetlen hozzáállás azért káros, mert az ökoszisztémák összeomlása egyet jelent az élőhelyek és a fajok pusztulásával. Emellett a fogyasztás mértékének növekedésével együtt jár a levegő, a talaj és az élővizek szennyezése is. Ha jobban belegondolunk, felelőtlen magatartásunkkal igazából pont az életben maradáshoz szükséges elemektől fosztjuk meg magunkat és a gyerekeinket. A fogyasztói társadalom halálra ítéli azt a természeti rendszert, amelytől kivétel nélkül mindannyian függünk.

Ez a kapzsi és telhetetlen hozzáállás azért káros, mert az ökoszisztémák összeomlása egyet jelent az élőhelyek és a fajok pusztulásával Forrás: Shutterstock

A túlfogyasztással együtt járó éghajlatváltozás hatásait már mindannyian a saját bőrünkön érezhetjük. Itt az idő tehát, hogy újradefiniáljuk a fogyasztáshoz való hozzáállásunkat! A „használom, eldobom, újat veszek”, vagyis az egyszerhasználatos mentalitás helyett álljunk tudatosabban az ajándékozáshoz!

És akkor mégis mivel lepjük meg a szeretteinket?

Jó lenne, ha minél többen felismernék, hogy a lakásunkban felhalmozódó tárgyak hosszú távon nem tesznek minket boldoggá. Ehelyett érdemes lenne minőségi (!) időt töltenünk a számunkra kedves családtagokkal, barátokkal. Aki gyereket nevel, valószínűleg nap mint nap szembesül azzal, milyen kevés tennivalót lehet belepréselni 24 órába. Az időnk tehát véges.

Kissé talán morbid a felvetés, de érdemes belegondolnunk: életünk utolsó óráján vajon mit fogunk jobban bánni? Azt, hogy nem vettük még több tárggyal körül magunkat vagy azt, hogy nem töltöttünk elég időt a szeretteinkkel?

Érdemes lenne minőségi (!) időt töltenünk a számunkra kedves családtagokkal, barátokkal Forrás: Shutterstock

Azt gondolom, a válasz mindenki számára nyilvánvaló. És ha már az elmúlás szóba került, álljunk meg, és gondolkodjunk el azon is, vajon mivel teszünk jobbat a gyermekünknek hosszú távon? Azzal, ha vacak, silány minőségű holmik gyártásával és szállításával tönkreteszem a levegőt, az ivóvizet és a talajt számára – és ezzel rontom az életkörülményeit –, vagy ha olyan élményekkel ajándékozom meg, amelyekre mindig örömmel fog visszatekinteni? Én az utóbbira szavazok. Egy karácsonyi gyerekkoncert, egy játszóházas nap vagy egy belépő a kedvenc focicsapata meccsére mind lehetnek személyre szóló ajándékok.

A kézzel készített meglepetések, például már meglévő, esetleg használt tárgyak felújítása is opció lehet, ha ragaszkodunk a kézzel fogható ajándéktárgyakhoz. A nagyszülők például biztosan örömmel fogadnak egy-egy olyan meglepetést, amelyet a gyerekek készítenek számukra. És ugyanez fordítva is igaz. Az unokák is örömüket lelik egy-egy olyan tárgy megalkotásában, amelyen a szülőkkel, nagyszülőkkel közösen dolgoznak akár napokon, heteken át. Közhely, mégis igaz, hogy a saját kezűleg készített ajándékokban benne van az ajándékozó szíve és a lelke. Karácsonykor lehet ennél fontosabb?

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.