Álomotthonok – Egy budapesti kertvárosi ház besárgulása

Forrás: lakberendezo.net -
ház sárga (szín) Budapest álomotthon lakberendezés Szabó Ildikó kertváros
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Szabó Ildikó lakberendező rendszeresen bemutatja legérdekesebb és szívéhez legközelebb álló munkáit a Life.hu olvasóinak. Korábban már olvashattál nálunk egy olyan lakásról, mely színeit egy tapéta határozta meg. Most Ildikó egy hasonló álomotthont hozott.

A XVII. kerület kertvárosi részéből kaptam ezt a megbízást. Egy két gyerekes, fiatal házaspár belevágott egy ikerház felének megvásárlásába. Két nagyon vagány emberről van szó, elég határozott elképzelésekkel.

A vagány fiatal házaspár bevállalta az élénk sárga színt Forrás: lakberendezo.net

Az már az közös munka elején biztos volt, hogy a szürke árnyalatai lesznek az alapszínek. De nem szerettek volna színvilág szempontjából egysíkú otthont, így a sárgát választották erőteljes kontrasztként. Ezzel úgy kellett dolgoznom, hogy később bármikor könnyen meg lehessen változtatni, akár más színre cserélni, vagy épp egy-egy ünnep idején elfedni.

A nappali, a konyha és az étkező egy légtérben van Forrás: lakberendezo.net

A karácsonyi időszakra gondolva – amikor a tulajdonosok mindig piros kiegészítőket és díszítő elemeket használnak - a nappaliba egyből két garnitúra függöny is készült: sárga és piros színben.

A Sárga szín hatása

A sárga szín éppen olyan éltető és melegséget sugárzó, mint a Nap. Friss, mint egy citrom, és vidám, mint egy dalos kanári. Az élénk és halvány árnyalatai egyaránt örömet és világosságot hoznak az életedbe, ugyanakkor oldják a szorongást, elűzik a félelmet és az elégedetlenséget.


A színterapeuták szerint a napsárga, citromsárga vagy kanárisárga tónusok a depresszió és más lelki betegségek legjobb ellenszerei. A sárga ezek mellett a gondolkodásra, a logikára, a tanulásra és a tudás fejlesztésére is pezsdítő hatással van.

Olvasd el, miként hat a többi szín!

A nappali, a konyha és az étkező egy légtérben van, de a szokásos helyiségeken kívül, melyek természetüknél fogva elkülönülnek, kialakításra került még egy felnőtt szoba is. Ide mindketten elvonulhat, ha szeretnének. A férj igazi zenebolond, így ebben a helyiségben gitárok vannak a falon és a kellemes zenehallgatáshoz a család régi kanapéja biztosítja a kényelmet. Ugyanakkor a sarokba a feleség íróasztala került, egyfajta dolgozó kuckót létrehozva, mely bármikor elrejthető. Így ez félig zene-, félig dolgozó szoba lett.

A dolgozószoba.. Forrás: lakberendezo.net
..ami egyben a zeneszoba is Forrás: lakberendezo.net

Szabó Ildikó, lakberendező

"Lakberendezőként igyekszem ügyfeleim igényeit magas színvonalon kielégíteni, bármilyen stílusú teret is szeretnének. Természetesen nekem is vannak kedvenc stílusjegyeim, és vannak olyanok, amikben nem vagyok annyira jó, bár igyekszem ezen a téren is képezni magam. Szeretem a kihívásokat, és szeretem, ha nem mindig ugyanazt a stílust kell a lakásokba tervezni. Nagy felüdülést jelent, ha végre valaki egy klasszikus stílusú, egy kaliforniai stílusú, esetleg egy angol stílusjegyekben bővelkedő lakást szeretne.
Nagyon fontos számomra, hogy megtaláljuk egymással a hangot, némi szimpátia alakuljon ki közöttünk, hiszen gyakorlatilag „együtt élünk" ezalatt a néhány hónap alatt, amíg a tervezés folyamata zajlik. Olyan mélységekben kell beengedjenek az életükbe az ügyfeleim, hogy a bizalom elengedhetetlen."

Két szoba, melybe nem törtek be az alapszínek

A gyerekszobában a szuperhősök kapták a főszerepet. A lakás többi pontjától eltérően, itt nem a szürke-sárga kombinációt használtam. A két domináns szín – a letisztult fehér mellett – a Marvel piros és kék.

A gyerekszoba Forrás: lakberendezo.net

Forrás: lakberendezo.net

A hálószoba szintén eltér a főhelyiségektől, mivel ez keleties stílusú lett. Az ötletet a feleség ópium ágya és asztala adta, mely nem illett volna az alapkoncepcióba, de annyira gyönyörűek voltak, hogy végül ez a két bútor határozta meg az egész szobát. A meleg, de nem rikító narancssárga és a gyengéd barna tökéletes összhangot teremtettek.

A hálószoba Forrás: Szabó Ildikó

Forrás: Szabó Ildikó

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.