Gyermekvállalás 40 felett: veszélyei, kockázatai

Forrás: Shutterstock -
veszély gyermekvállalás terhesség szülés kockázat 40 felett
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Manapság több olyan ismert ember is példával áll előttünk, akik 40 éves koruk felett szültek. Ám egy ilyen terhesség messze nem kockázatmentes, ami a magzatot és az anyát is éppúgy érinti. Természetesen vannak előnyei is annak, ha valaki akár az első, akár a negyedik gyermekét szüli a negyedik X felé közeledve vagy azt túllépve. Nézzük meg, mire számíthat az, aki későbbi gyermekvállalásban gondolkodik.

A 35-40 éves korban lévő nők gyakran megfontoltabbak, türelmesebbek, bölcsebbek fiatalabb társaiknál, az egzisztenciájuk is vélhetően erősebb, tehát biztosabb lábon várhatják a gyermekáldást.
Egy tanulmány szerint például a későbbi korban szült nők jobb verbális memóriával rendelkeznek, gondolkodásuk frissessége tovább fennmarad. Ez pedig nem másnak, mint az ösztrogén és a progeszteron hormonoknak köszönhető, melyek többek között az agyi működésért és az agyszövet fejlődéséért is felelnek.

Forrás: Shutterstock

A késői gyerekvállalás kockázatai

Az évek múlásával a női termékenység szintje csökken, ami 32 éves kor után jelentősebb mértéket ölt. Épp ezért lehet, közel a 40-hez sokkal nehezebb és körülményesebb a fogamzás folyamata. Egy évekig tartó termékenységi kezelés – a közös cél okán – akár meg is erősítheti a kapcsolatot, de ugyanekkora az esélye annak is, hogy épp emiatt megy tönkre.

A vetélés kockázata az életkorral párhuzamosan nő, 45 éves kor után pedig az esélye akár az 50 százalékot is meghaladhatja. Természetesen nem csak az életkor befolyásolja a terhesség megmaradását, de az életkorral kapcsolatos változások komoly hatással lehetnek rá.

A 35 éves kor felett szülő nőknél kétszer nagyobb az esélye a későbbi csontritkulás kialakulásának. Esetükben ezért különös figyelmet kell fordítani csontjaik védelmére a terhesség alatt.

Az alacsonyabb születési súly és a koraszülés kockázata is jelentősen megnő az anya életkorával.

A terhességi cukorbetegség a legtöbb esetben az inzulin elégtelen mennyisége miatt alakul ki. A 40 év feletti terhes nők esetében ennek kialakulásának kockázata egy tanulmány szerint 74%-kal nő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.