Kék fényű rendszer segíti az alvásminőséget és a produktivitást

Forrás: Bill Bradford -
ébrenlét alvás éberség kék fény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kék fény mennyiségének váltakozásával segíthet az alvásminőség javításában, az éberség és produktivitás fejlesztésében egy ausztrál tudósok által kifejlesztett fényrendszer.

A rendszer alkalmazható éjszaka működő kórházakban, ahol igény szerint egyes termekben növelhetik, másokban csökkenthetik a kék fény mennyiségét. A kutatók szerint még a vizuálisan nem érzékelt fénynek is hatalmas hatása lehet szervezetünk belső órájára.

A fényrendszer az éberség, biztonság és produktivitás kutatóközpont (Alertness CRC) és a melbourne-i Monash Egyetem szakembereinek közreműködésével két évnyi munkával valósult meg.

Kék fényű rendszer segíti az alvásminőséget és a produktivitást (illusztráció) Forrás: Bill Bradford

Ugyanakkor az embereknek ébereknek kell lenniük munkájuk során, főleg akkor, ha biztonsági szempontból kritikus szerepet töltenek be. Ekkor válhat fontossá, hogy több kék fénynek legyenek kitéve

- tette hozzá.

Ennek az egyensúlynak az eléréséhez egy ledekből álló rendszert fejlesztettek: a Biogen beprogramozható arra, hogy változtassa a kék fény mennyiségét egy épületen belül.

Készítői szerint a fényrendszer hatalmas hatással lehet több területen, például a kórházakban, ahol egyes esetekben a nővéreknek ébren és ébernek kell maradniuk, miközben a pácienseknek minőségi alvásra van szükségük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.