Tésztához: (1 nagy kalács)
 - 50 dkg (500 g) búzafinomliszt
  - 1 dl tej
  - 1,5 dl habtejszín
  - 2,5 dkg élesztő
  - 2 dkg (20 g) cukor
  - 1 egész tojás
  - 20 ml olaj
  - csipet só
  
Fahéjas töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)
 - 10 dkg (100 g) szobahőmérsékletű margarin
  - 14 dkg (140 g) porcukor
  - 2 teáskanál őrölt fahéj
  
Kakaós töltelékhez: (1 nagy kalácsba elég)
 - 15 dkg (150 g) szobahőmérsékletű margarin
  - 14 dkg (140 g) porcukor
  - 2 evőkanál (kb 30 g) holland kakaópor
  
Ha mindkettőt ki szeretnéd próbálni, akkor érdemes elfelezni a tésztát és a töltelékek alapanyagait is. 
 - A lisztet egy tálba mérjük, beletesszük a csipet sót, majd mélyedést csinálunk a közepébe.
  - Ide szórjuk a cukrot és rámorzsoljuk az élesztőt. Ráöntjük a kézmelegre melegített tej és tejszín keverékét.
  - Várunk 2 percet, hogy beinduljon az élesztő. Beleütjük a tojást, majd belemérjük az olajat.
  - Kidagasztjuk a tésztát, hogy ne ragadjon az edény falához.
  - Összesen 40 percig kelesztjük. 20 percnél kicsit újragyúrjuk és újabb 20 percig hagyjuk kelni.
  - Kinyújtjuk, amilyen vékonyra csak bírjuk.
  - Megkenjük a töltelékkel és feltekerjük.
  - Hosszában kettévágjuk.
  - Egyik végén összecsípjük, majd összefonjuk úgy, hogy a vágott oldala mindig kifelé nézzen.
  - Ha feleztük, akkor szilikonos sütőpapírral bélelt püspökkenyér formába rakjuk kelni 45 percre.
  
 - Ha egy nagy kalácsot sütünk, akkor a hagyományos püspökkenyérforma kicsi lesz. Vagy hosszabb, de keskeny formát keressünk, vagy süthetjük sütőpapíros tepsin is.
  - Időközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra alul és felül sütésen.
  - Forró sütőben 30-45 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
  - Hűlés után kiemeljük a formából és leszedjük a sütőpapírt róla.