Ne ódzkodj a spárgától - Pofonegyszerű elkészíteni, finom és egészséges

Forrás: Shutterstock -
spárgaszezon spárga
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A spárga szezonja nemrég kezdődött, így most már bőven találsz belőle - zöldet és fehéret is - a zöldségespultokon is. Ha eddig csak szemeztél vele, most itt az ideje kipróbálnod. Az elkészítésére számtalan módszer van, változatos, pofonegyszerű főételek és köretek alapanyaga lehet. Arra azonban mindig figyelj oda, hogy a fás részeket távolítsd el róla.

A spárgát a legtöbb helyen eurázsiai növényként tartják számon, azonban úgy tudni, már az ógörögök is ismerték, ők akkoriban főként a gyógyhatása miatt tartották nagy becsben.

Jelenleg világszerte a zöld fajtáját termesztik inkább, nemcsak azért, mert jóval egyszerűbb és kevesebb munkát igényel, hanem azért is, mert sokkal ízletesebb és tápanyagokban gazdagabb, mint fehér társa. Bár a fogyasztása Magyarországon még nem igazán épült be a mindennapokba, a zöld spárga rengeteg jótékony hatással bír.

A zöld spárga fogyasztását mindenkinek csak ajánlani tudjuk, mivel jótékony hatással van a szívre, májra, lépre, tüdőre, ezenkívül tisztítja a bőrt és természetes vízhajtó is. Enyhítheti a reumatikus fájdalmakat, segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, a keringésre is jótékony hatással van. Jelentős ásványianyag- és vitamintartalma miatt különösen javasolt várandósoknak és azoknak, akik tartósan ki vannak téve a stressznek.

A zöld spárga fogyasztása jótékony hatással van a szívre, májra, lépre, tüdőre, ezenkívül tisztítja a bőrt és természetes vízhajtó is Forrás: Shutterstock

Egyesek szerint ez a csodás zöldség még a nemi vágyat is növelheti, ezt azonban tudományosan még nem támasztották alá. A görögök például a ma is beszerezhető szárított por változatát még fogfájás kezelésére is használták. Bár kiválóan tisztít, a zöld spárga túlzott fogyasztása nem javasolt köszvénnyel és vesekővel küzdőknek.

A spárga remek házi praktika másnaposság ellen, a benne található aminosavak és ásványi anyagok segíthetnek a májnak a túlzott alkoholfogyasztás toxikus hatásainak enyhítésében.

Habár a spárga rengeteg jótékony hatással bír, meg kell említenünk talán a legkellemetlenebb mellékhatását is. A spárgában egy olyan kémiai anyag található, amely nem lelhető fel más zöldségekben, viszont a borz bűzmirigyében és a záptojásban igen. A szervezetünk ezt a vegyületet nem képes lebontani, ezért a vizelettel próbálja meg kiüríteni, emiatt pedig azzal kell szembesülnünk, hogy nem éppen rózsaillatot kölcsönöz vizeletünknek, de ennyi kényelmetlenséget igazán megér.

A spárgából kitűnő köretek készülnek, de vendégváró falatoknak is kiváló, pládául, ha baconbe tekered.

Hozzávalók:

1 csomag zöld spárga

1 csomag baconszalonna

1 citrom leve

némi bors

Baconbe tekert spárga Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

Mosd meg alaposan a zöld spárgát, és törd le az elöregedett végeit. Tekerd be őket egyesével 1-1 baconszalonnába, kicsit borsozd, majd locsold meg egy kevés facsart citromlével. Fedd le, és süsd 190 fokon 20 percig, majd pár percig fólia nélkül.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.