home office számítógép testtartás ülés helyes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mivel sokaknak hosszabb távra kell berendezkedni a home office-ra és a diákok is hamarosan visszaülnek az íróasztal mögé tanulni, nem árt megvizsgálni az ülési szokásokat. Ugyanis a helytelen testtartásnak fájdalmas következményei lehetnek!

Lehet, hogy eddig nem is kapcsoltad össze, pedig a fejfájás, a nyak- és hátfájdalom, vagy a visszerek és a számítógép előtt töltött idő között szoros az összefüggés. Ha órákon át ülsz egy helyben, sokszor szünet nélkül, ráadásul rossz pózban, akkor a nap végére fáradtságot, görcsöket, fájdalmat érzel majd, amik idővel nem is enyhülnek. Boncz Péter, a Praktiker szakértője szerint érdemes megelőzni a helytelen ülés okozta kellemetlenségeket.

A változatosság segít!

Először is ne csodálkozz azon, hogy egy ilyen egyszerű dologról, mint a „hogyan ülj helyesen a számítógép előtt?" beszélni kell. Azért nehéz megtalálni a tökéletes pózt, mert az emberi test alapvetően nem ülésre van kitalálva, hanem folyamatos mozgásra, járásra, guggolásra, emelésre, stb. Emiatt hosszú időre semmilyen pózba nem szerencsés beleragadni. A változatosság, az ülés többszörös megszakítása sétával vagy nyújtógyakorlatokkal, kulcsfontosságú. Külön jó, ha emelhető asztalod van, mert akkor naponta többször is végezheted állva a munkádat. Ugyanakkor, ha a következőkre odafigyelsz, tovább lesz kényelmes az íróasztal mögött töltött idő.

Hogyan ülj a számítógép előtt?

Az ülőfelületen mindig csússz hátra, hogy a derekad a széktámla alsó részének támaszkodjon, a medencéd ne billenjen se előre, se hátra. Az asztal magassága akkor ideális, ha a billentyűzetet kb. 90 fokos könyöktartással tudod kezelni, a csuklódat alátámasztva. A hátad tartsd egyenesen, a vállakat és a nyakat pedig laza helyzetben, hogy ne feszüljenek be. A fejeddel ne húzódj közel a monitorhoz, mert a nyakad is bemerevedik tőle.

Ha jó példával jársz elől, a gyereked is könnyebben elsajátítja a tanuláshoz megfelelő pózt.

A kép csak illusztráció Forrás: Elly Fairytale / Pexels

Milyen a jó irodaszék?

A helyes üléshez elengedhetetlen a megfelelő szék, amit az alkatodhoz és a munkádhoz szabhatsz. A magassága és háttámlája legyen állítható, a lábai pedig gurulósok, 5 ágúak és görgősek, hogy igazodhass az aktuális feladatodhoz. A háttámla támassza meg a derekat körülbelül övmagasságba. Az ülőfelület elülső része inkább lefelé görbüljön. Az ökölbe szorított kezed be kell, hogy férjen a térdhajlatod és az ülőlap közé.

Állítsd be a széket!

Akkor tökéletes, ha a kar és a láb is 90°-os szöget zár be. A combjaid közelítsenek a vízszintes helyzethez, lábaidat pedig tartsd függőlegesen. A talpad a padlón támaszkodjon, a keresztbe font láb nagyon nem tesz jót a keringésnek! A szék támlájának dőlési szöge körülbelül 100 fokos legyen az ülőfelülethez képest.

A képernyő magassága

A monitor legyen szemmagasságban vagy pár centivel alacsonyabban, különben könnyen nyakfájást okozhat, ha órákig nézed. Nagyobb monitorok esetén kb. 70 cm távolság az ideális a szemed és a képernyő között, kisebbeknél az 50 cm is elég.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.