húsmentes táplálkozás táplálkozás magazin vegetáriánus étkezés életmód húsmentes vega vegán
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A reformtáplálkozás egyik legrégebbi és egyik legismertebb formája, amikor valaki előnyben részesíti a növényi eredetű ételeket. Egy időben nagyon divatosnak számított a vegetarianizmus, majd a növényi táplálkozást felváltották a különféle trendi diéták, amelyek inkább a hús és az állati zsiradékok bevitelét szorgalmazták. Most azonban ismét reneszánszát éli a vegaság, ezen belül is a vegán életmód.

Akár vegetáriánus, akár vegán valaki, szinte biztos, hogy húst nem fogyaszt, ám míg az előző fogalom, már elég régóta ismert a köznyelvben, addig utóbbival csak néhány éve kezdtünk megismerkedni.

Vegetarianizmus


A vegetáriánusok általában valamilyen egészségügyi szempontot figyelembe véve döntenek a húsmentes étkezés mellett. Ők azok, akik nem fogyasztanak húst (kivéve a kakukktojásokat), az állati eredetű termékekkel azonban megengedőbben, így a vegetarianizmusnak több fő irányzata is létezik:

  • ovo-lakto-vegetáriánus: húst nem eszik, de tojást és tejterméket igen
  • lakto-vegetariánus: húst és tojást nem eszik, de tejterméket igen
  • ovo-vegetáriánus: húst és tejterméket nem eszik, de tojást igen
Az ovo-vegetáriánus húst és tejterméket nem eszik, de tojást igen Forrás: Shutterstock

Léteznek azonban kakukktojások is a vegetáriánusok között:

  • szemivegetáránus: négylábúaktól származó húsokat (pl. disznó, marha) nem eszik, de szárnyasokat, tojást, tejterméket, halat és tengeri herkentyűket igen
  • peszkatariánus: semmilyen húst, tojást és tejterméket nem eszik, de halat és tengeri herkentyűket igen

Veganizmus


A veganizmus már több mint egy étkezési forma, sokkal inkább egy felfogás, egy életszemlélet, ahol nem csupán az állatok húsának fogyasztását vagy bizonyos állati termékeket utasítanak el a filozófiát vallók, de az állatok bármilyen formában történő kizsákmányolását is. Ez tehát egyfajta ideológia, nem pedig táplálkozási mód. A vegánok voltaképpen az állatok jogaiért is küzdenek, ezért nem csak húst, tojást és tejterméket nem fogyasztanak, hanem

az étkezésen kívül sem használnak állati eredetű termékeket,

mint amilyen a bőrcipő, a bőrtáska vagy a selyemből készült ruhák. De a kozmetikai termékek közül is csak azokat veszik meg, amelyek biztosan állatkísérletektőlmentesek. A vegánok ezeken kívül nem fogyasztanak mézet, sőt nem járnak állatkertbe vagy cirkuszba sem, hiszen ezek szintén nem férnek meg az állatbarát szemlélettel.

A veganizmus már több mint egy étkezési forma, sokkal inkább egy felfogás, egy életszemlélet Forrás: Shutterstock

Ha azt gondolnánk, hogy a veganizmusnál nincs szigorúbb életforma, akkor eláruljuk, hogy léteznek nyers vegánok is, akik még a hőkezelést is kerülik, s az alapanyagokat maximum 40 fokra melegítik föl, hogy maximálisan megőrizzék az ételek tápértékét. Az ő étrendjük teljesen mentes a finomított élelmiszerektől, a tartósítószerektől, ízfokozóktól és bármiféle mesterséges anyagtól.

A növényi élelmiszerek előnyben részesítése nem új keletű dolog, gondoljunk csak a buddhistákra, de a modern vegaság is több évtizedes múltra tekint vissza. Hogy mindez mennyire egészséges, arról megoszlanak a vélemények és érveket épp úgy fel lehet sorakoztatni mellette, mint ellenérveket. A környezetvédelem, az etikus állattartás és a tudatos életmód előretörésével azonban egyre többen átgondolják és átértékelik az ételhez való viszonyukat, s talán nem is árt egy új szemléletet megismerni, még akkor sem, ha nem értünk egyet feltétlenül minden felvetésével.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.