Forradalmi felfedezés: két magyar lány baktériumkoktélja mentheti meg a Földet

Forrás: Daniel Müller/Greenpeace -
műanyag környezet magyar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Két magyar lány valószínűleg olyant tud, amit senki más a világon. Egy különös baktériumkoktélt állítottak elő, amely egy hét alatt bármilyen egyszerhasználatos műanyagot képes lebontani. 

A világot megmentő anyag most kerül ipari tesztelésre, miután a Poliloop nevű biotech startupba a budapesti Vespucci Partners és a világ egyik legelismertebb nemzetközi akcelerátora, az amerikai Techstars is befektetett - számolt be róla a Forbes.

Forrás: Daniel Müller/Greenpeace

A Poliloop két alapítója, Madaras Liz és Lévay Krisztina a Budapesti Műszaki Egyetem gyógyszervegyész-mérnöki mesterképzésén ismerkedett meg, ám ők többre vágytak a hagyományos vegyészmérnöki karriernél, így szabadnapjaikon és az iskola után folyamatosan kutatómunkát végeztek.

Legfőbb céljuk pedig az volt, hogy szakterületükön miképp segíthetnék a természet védelmét.

Úgy tűnik a rengeteg energia és belefektetett idő meghozta a gyümölcsét. Körülbelül két év fejlesztés után egy olyan baktériumkoktélt állítottak elő, amely a főleg élelmiszeriparban felhasznált, gyorsan keletkező csomagolási műanyagok mindegyikét képes lebontani nagyjából 2 hónap alatt.

A folyamat végére a műanyagok újra természetazonos anyaggá válnak. Az ötlet pedig rengeteg cégnek elnyerte a tetszését, ugyanis az ipari tesztelés sikeres elvégzése után több Fortune 500-as cég is jelezte, hogy együttműködne velük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.