Sminktörténelem - így alakultak a trendek az ókori birodalom óta napjainkig

sminktrend Napjaink (film) ókori Egyiptom középkor történelem sminkelés ókor
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A smink, sminkelés egyidős a történelemmel, évszázadok óta meghatározó szerepet játszik a mindennapi életben. Az ókorban és a középkorban még a férfiak is erőteljesen sminkelték magukat, ma már azonban ez a tevékenység csak a nőket érinti. Üljünk fel együtt a történelem vonatára és nézzük meg közösen, hogyan alakultak a sminktrendek évszázadokon át.

A smink szót már a 15. században is használták; akkoriban smicke néven volt ismeretes, kenőcsőt, kencét jelentett. Szinonímája a francia camouflage szó pedig álcázást jelentett.

Őskor

A sminkelés egészen az őskorig nyúlik vissza. Akkoriban az ősemberek nem a szépség kiemelésére és a hibák elfedésére használták a különböző, természetben megtalálható színezékeket. Az őskorban agyaggal festették ki az arcukat a férfiak, ami egyfajta kommunikációs és elrettentő eszköz volt.

Ókor

Az ókorban nem csak a nők festették ki magukat, hanem a férfiak is folyamatosan sminket viseltek az arcukon. A kezdetekkor a sminkelés nem csak szépítkezési forma volt, szorosan összekapcsolódott a hittel és az egészséggel. Az ókori Egyiptomban vastagon festették magukat a nők is és a férfiak is, ez jelentette Ré, a napisten és Hórusz védelmét. De vastag festékréteggel védekeztek továbbá az erős és kínzó napsütés ellen is.

Az ókori egyiptomiak zöldes, kékes festékkel színezték szemhéjukat Forrás: AFP

Az ókori egyiptomiak az arcukat méhviaszból és növényi olajokból kevert kencével fehérítették, szemüket pedig egy khol nevű fekete porral festették ki, ami védett a sivatagi homok és a rovarok ellen is. A korai képek és feljegyzések alapján látható, hogy az ókori egyiptomiak zöldes, kékes festékkel színezték szemhéjukat - ezeket réz tartalmú ásványokból állították elő. A nők és a férfiak is pirosították a szájukat, amit vasoxid és zsír keverékével érték el.

Az ókori Rómában a bőrápolás kiemelt szerepet játszott a tehetős nők körében. Gipsszel, ónnal, lanolinnal fehérítették bőrüket, arccsontjuk kiemelésére szederlevet használtak.

Középkor

A középkorban is a fehér bőr volt a módi a tehetős nők körében. Erősen fehérre púderezték magukat a középkori nők, ami szimbólunként szolgált - előkelőséget, vagyont jelképezett. Előfordult olyan eset is, amikor mesterségesen idézték elő a sápadtságot - sebet ejtettek magukon, hogy a vérveszteség által még fehérebbek legyenek. Arzént és ólmot használtak a bőr fehérítésére, ami rengeteg egészségügyi problémát okozott.

A középkori szépségideál szerint a nők hófehér bőrűek voltak, szájuk meggypiros volt, szemöldökük pedig vékonyan ívelt. Sminkelni szerettek az emberek akkoriban, tisztálkodni azonban egyáltalán nem.

A középkori szépségideál szerint a nők hófehér bőrűek voltak, szájuk meggypiros volt, szemöldökük pedig vékonyan ívelt Forrás: AFP

Kezdetben az erkölcsös nők csak indokolt esetben viseltek sminket, a sminkelés a prostituáltak privilégiuma volt. Az örömlányok virgászírmokat használtak szájuk szinezésére, denevér vérével pirosították orcájukat. A vallásos nők maximum méhviaszból készült kencével ápolták ajkaikat. Medici Katalinnak azonban nagyon megtetszett az örömlányok kinézete, így divattá tette a mindennapos sminkelést a hétköznapi és előkelő köröben is.

A 16. században rengeteg sminket használtak. Akkoriban Velence volt a divat és a gazdagok fellegvára. A tehetősek rengeteget tivornyáztak, ők a másnaposság elkendőzése végett sminkelték magukat.

A 18. században még mindig a hófehér bőr volt a divat, amit élénk piros szájjal bolondítottak meg. Ez a sminkelési trend különböztette meg az arisztokratákat a középosztálytól.

A 19. század végétől indult be a sminkszerek tömeges gyártása, ami által mindenki számára elérhető tevékenységgé vált a sminkelés.

20. század

A 20. század elején a sminktrendeket a színésznők, táncosok, balerinák diktálták. Tűzpiros száj, hamvas bőr, vékony de erőteljesen fekete, boltív szerű szemöldök volt a módi. Ebben a században már elkezdődött a szem és a szemkörnyék árnyékolása is.

1920-ban az ideál Marlene Dietrich volt, aki vékony szemöldökévél és vékony szájával igazi divatikonná vált.

Marlene Dietrich vékony szemöldökévél és vékony szájával igazi divatikonná vált Forrás: Collection Christophel via AFP/© Warner Bros/Warner Bros

A 1930-as években elkezdték a nők a saját bőrszínükhöz passzoló alapozókat használni, szemöldöküket borotválták és tussal húzták íveltre, szemhéjukat világosra festették és szemívük kiemelésére szintén tust használtak.

Az 1940-es évektől a kontúrozás is komoly szerepet kap, a járomcsont alatti részeket emelték ki a nők, hogy minél vékonyabbnak tűnjön az arcuk.

Az '50-es években mindenki Marilyn Monroe-ra és Audrey Hepburnre akart hasonlítani. A legendás színésznők már a természetesebb trendeket követték. Szemöldöküket nem borotválták, meghagyták a maguk természetesen valójában. Igéző tusvonalakkal, műszempillákkal emelték ki szemeiket, ajkukat pedig csillogó fényekkel és színekkel színezték.

Az '50-es években a színésznők már a természetesebb trendeket követték Forrás: Getty Images/Baron

A '60- as évek igazi kavalkád lett - mindenféle sminkelési technika megmutatta magát a hippik megjelenésével. Színes szemhéjak, hatalmas pillák és az arcfestés is nagy hangsúlyt kaptak.

A '60- as évek a színes szemhéjak, hatalmas pillák jellemezték Forrás: Vogue, AFP

1970-től a természetesség veszi át a főszerepet, amit a '80-as években újra a harsány trendek löknek le a trónról.

A 2000-es évektől a láthatatlan sminkek és a glamour is kedvelt sminkelési trend. Innentől kezdve a nők alkalomhoz illően használják a különböző technikákat, színeket és erősségi fokozoatokat.

Napjainkban a természetesség jellemzi a nők sminkelési szokásait.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.