Ünnep a természetesség jegyében: karácsonyfadíszek só-liszt gyurmából

Forrás: Shutterstock -
karácsony bögrés só liszt gyurma só liszt gyurma recept karácsonyfadísz só liszt gyurma festése só-liszt gyurma szárítása sütőben só-liszt gyurma
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 2020-as trendelőrejelzések szerint a karácsony a natúr színek jegyében telik. A karácsonyfa is akkor lesz divatos, ha természetes anyagokból saját magunk készítünk rá díszeket. Ehhez pedig az egyik legmegfelelőbb anyag a só-liszt gyurma.

A só-liszt gyurmához mindössze három összetevőre van szükségünk:
- sóra
- lisztre
- vízre

Az arányok: 2:1:1. Mennyiséget nem írunk, mindenki szabadon eldöntheti, mennyi díszre van szüksége. Bögrével például így néz ki: 2 bögre liszt, 1 bögre víz, 1 bögre só.
Tipp: Ha fél bögrényi liszt helyett étkezési keményítőt és még két evőkanálnyi olajat teszünk a tésztához, akkor sokkal selymesebb lesz. Könnyebb gyúrni és formázni is.

A só-liszt gyurma elkészítése:
Keverjük össze alaposan a sót és a lisztet. Adjuk hozzá a vizet és gyúrjuk sima, egynemű tésztává. Ha ragacsos lenne, tehetünk még egy kis lisztet hozzá. Akkor jó, ha elválik a kezünktől. Ha elkészültünk, már formázhatjuk is.
Tipp: A tésztát formázás előtt is színezhetjük, ha a gyereknek ehhez lenne kedve. Vegyük figyelembe azonban, hogy a gyurma száradásával a színek is veszítenek élénkségükből. Ha erős színű díszeket szeretnénk, akkor száradás után kell festeni.

A só-liszt gyurma nem szereti a magas hőfokot Forrás: Shutterstock

A díszek formázása:
Szórjunk lisztet a gyúródeszkára, és nyújtsuk ki a tésztát egyenletesen kb. fél centi vastagra. Ha nem szeretnénk, hogy a karácsonyfa ágait lehúzza a díszek súlya, megpróbálhatjuk vékonyabbra is. Ezután szúrjuk ki formákkal a díszeket, és a lisztes felükkel tegyük őket egy tepsire, majd hurkapálcával csináljuk meg a helyet az akasztóknak is. Ügyelni kell rá, hogy a lyuk elég nagy legyen, hogy kényelmesen lehessen befűzni a cérnát.

A só-liszt gyurma sütése / szárítása:
A só-liszt gyurma nem szereti a magas hőfokot. Ha túl forró a sütő, akkor rettentően törékeny lesz, és fel is hólyagosodhat. A következők szerint járjunk el fél cm vastag tészta esetén: 30 percen keresztül süssük 60 fokon, aztán 30 percig 100 fokon, majd két órán át 120 fokon. Akkor érte el a tészta a megfelelő szárazságot, ha a hátoldalának a közepe is kemény.

Ha már kikeményedett a gyurma, befesthetjük és lakkozhatjuk a díszeket Forrás: Shutterstock

A só-liszt gyurma festése és lakkozása:
Ha már kikeményedett a gyurma, befesthetjük és lakkozhatjuk a díszeket. Használhatunk vízfestéket vagy temperát. Vízfesték esetén kevés vízzel dolgozzunk, hogy a színek élénkek legyenek, és fessük át legalább két rétegben a díszeket. A mintáknak és színeknek csak a fantáziánk szabhat határt. Tartósítani lakkozással lehet, a legjobb, ha valamilyen vízbázisú terméket használunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.