A tavaszi fáradtság nem lustaság - Ez az oka, ha kimerültnek érzed magad

Forrás: Shutterstock -
D-vitamin magazin C-vitamin vitaminhiány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt van végre a szép idő, süt a nap, te pedig levertebbnek érzed magadat, mint a kemény mínuszok idején januárban? Nos, meglehet. A megoldás azonban a legtöbbször egyszerű. A tavaszi fáradtságot ugyanis a leggyakrabban a télen jelentősen lecsökkent D- és C-vitamin-szint okozza, ha a téli borús időben nem gondoskodtunk a plusz bevitelről. Jó hír, hogy most se késő. 

Ezekért a vitaminokért könyörög a szervezeted

A vitaminok nélkülözhetetlen funkciókat töltenek be a szervezetben, többek között felelnek az immunrendszer működéséért, a szem egészségéért, a sejtek regenerálódásáért, a véralvadásért, a csontok és a fogak tartósságáért. Van olyan vitamin, amely több mint száz feladatot lát el. Ezért, ha a szervezet nem jut hozzájuk kellő mennyiséghez, hiánytünetek jelentkeznek

A nem megfelelő táplálkozás és vitaminpótlás következtében nemcsak a vízben, hanem a zsírban oldódó vitaminok raktárai is kiürülhetnek tavaszra. A leggyakoribb hiány ilyentájt a C- és a D-vitamin hiánya.

Ha tehát nyomottnak, levertnek és enerváltnak érzed magad, első körben ezeket a vitaminokat pótold.

C-vitamin

Amikor megfáztunk, náthásak voltunk, egészen biztos, hogy nagyobb dózisban kezdtünk el szedni C-vitamint. Nos, most tavasszal is érdemes így tenni, ugyanis az aszkorbinsav fokozza szervezetünkben az immunrendszer működését, antioxidáns hatású is. Az egyik legkönnyebben pótolható vitamin, az esetében nem feltétlenül szükséges szintetikus formát választanod, elég, ha az eddigi zöldség és gyümölcsadagodat felturbózod, de ha egy igazi C-vitamin-bombát szeretnél, tedd a táplálkozásod részévé a savanyúkáposztát, ha netán télen nem ettél volna belőle eleget. C-vitaminban gazdag a savanyúkáposztán és a citrusféléken kívül a kivi, a brokkoli, a karfiol, a karalábé, a sóska és a paradicsom is.

Tedd a táplálkozásod részévé a C-vtaminban gazdag savanyú káposztát Forrás: Shutterstock

D-vitamin

Különböző kutatások azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság közel háromnegyede D-vitamin-hiányos, így a korábbi elképzelésekkel ellentétben nem csak a téli hónapokban, de egész évben pótolni kell.

A D-vitamint a szervezetünk a nap ultraibolya sugaraiból állítja elő, éppen ezért maga a nap a D-vitamin elsődleges forrása. Ezt kiegészítendő különböző ételek fogyasztásával is vihetünk be bizonyos - ám igen csekély - mennyiséget. Ilyen például a lazac, a tonhal, a szardínia, a tojás, a különböző sajtok, a vargányagomba, a gabona és a natúr joghurt, máj. Mivel a felsorolt ételek fogyasztásával igen kevés mennyiséget tudunk a szervezetünkbe juttatni a szervezetünknek szüksége van a D-vitamin pótlására.

Ha D-vitamin-hiányunk van gyakrabban izzadunk, legyengül az immunrendszerünk, aminek következtében betegesebbek vagyunk, állandó fáradtságérzés kínoz, stresszesebbek vagyunk, fokozódhat a csontritkulás, és a szexuális étvágyunk is alábbhagyhat.

D-vitamin-hiány következtében betegesebbek vagyunk, állandó fáradtságérzés kínoz Forrás: Shutterstock

Bár már évek óta hatalmas publicitást kap a D-vitamin szedésének fontossága, arról a mai napig nincs közmegegyezés, hogy mennyit is vegyünk magunkhoz belőle. Vannak olyan ajánlások, amelyek heti 3000-4000 NE-t javasolnak, mások pedig úgy vélik, a napi 4000-8000 NE a legminimálisabb mennyiség, amelynek már jótékony hatása van.

Most akkor miből és mennyit szedjünk?


Hogy melyik vitaminból és nyomelemből mennyit szedjünk, az nagyon sok tényező függvénye. Nem mindegy, mennyi idősek vagyunk, milyen az aktivitásunk, van-e valamilyen krónikus betegségünk vagy sportolunk-e? A legjobb, ha a pontos adagolásban tanácsot kérsz, több komoly vitamingyártó cég szívesen a rendelkezésedre áll, hogy megfelelően állítsd össze a vitamincsomagodat. Persze, az sem egyszerű döntés, hogy melyik cégbe veted a bizalmadat, így ehhez csak támpontokat adhatunk.

Mindenképpen nézd meg, hogy az adott kapszulában, vitamincseppben mennyi hatóanyag, azon belül mennyi hasznosuló hatóanyag van. Az olcsó húsnak híg a leve szállóige a vitaminokra is igaz. Akkor is fogj gyanút, ha a választott gyártód nagyon sok termékre akar rábeszélni egyidejűleg. Ha van olyan orvosod, akiben megbízol, kérd ki a véleményét vitaminválasztás-ügyben, de az is hasznos lehet, ha tematikus online csoportokban tájékozódsz a témával kapcsolatosan, ahol mások megoszthatják veled a tapasztalataikat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.