folyadékfogyasztás dehidratáltság magazin vízivás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A dehidráltság majdnem egyenértékű a kiszáradással. Ilyenkor a test egyensúlya könnyen felborul, mivel elveszíti víztartalékainak egy részét. Amikor már szomjúságot érzünk, komoly dehidratáltságtól szenvedünk, a szakemberek szerint ezt semmiképpen nem kellene megvárni. De lássuk, mi történik a testünkben, ha nem jut elég folyadékhoz. 

Nehezebbé válik a szív munkája

Az emberi test mintegy 60 százaléka vízből áll, dehidratált állapotban a vértérfogat csökken, a tápanyagok nehezebben jutnak el az izmokhoz, a szívnek pedig keményebben kell dolgoznia. Ha mindez melegben történik, az illető könnyen hőgutát kaphat.

A tápanyagok nehezebben jutnak el az izmokhoz, a szívnek pedig keményebben kell dolgoznia Forrás: Shutterstock

Megváltozik a vizelet színe, csökken a mennyisége

Ha sötétsárgává válik a vizeletünk, és nincs más egészségügyi probléma a háttérben, biztosan többet kell innunk, mint ahogyan akkor is, ha csak kis mennyiségeket pisilünk.

Csökken a verejtékezés

Ha sportolás közben eleinte izzadsz, majd egyszer csak abbamarad, az már jelentheti azt, hogy a szervezetedben nincs több kiizzadnivaló. Amikor nincs elegendő folyadék a szervezetben, akkor néhány folyamat, mint például a véráramlás lassul. Fontos, hogy sport előtt, közben és után is gondoskodjunk folyadékpótlásról.

Romlik a fizikai aktivitásunk

Kiszáradva minden sokkal nehezebb. A szervezet ilyenkor hiába próbál lépést tartani, lényegesen gyengébbnek érezhetjük magunkat dehidratáltan. Egy kis víz ilyenkor csodákra képes.

Kiszáradva lényegesen gyengébbnek érezhetjük magunkat Forrás: Shutterstock

Szétszórttá válunk

Fordult már elő veled, hogy feledékeny, zavart, szellemileg kifáradt, esetleg érzékenyebb voltál, aztán hirtelen rájöttél, hogy csak innod kellene? Egy kutatás szerint az agyunk „összezsugorodik" a folyadék hiányától.

Mégis mennyi vizet kellene innunk egy nap? Bár rengeteg kutatás készült a témában, pontosan nem tudni, ugyanis ezt az életmóduk, a testsúlyunk és a nemünk is befolyásolja. Az azonban a pontos számok meghatározása nélkül is tudható, hogy egy átlagos nőnek legalább két liter a napi folyadékszükséglete.

A legtöbben ezt tudjuk is, mégis nehezen vesszük rá magunkat a vízivásra vagy elfelejtjük azt. Íme, néhány trükk, hogy elég folyadékhoz juss!

1. Indítsd vízzel a napot!

2. Ízesítsd kedved szerint!

3. Mindig legyen a közeledben víz!

4. Ne indulj el edzeni víz nélkül!

5. Fogyassz magas víztartalmú ételeket!

6. Használj mobilapplikációt, amely figyelmeztet arra, hogy igyál!

7. Igyál evés előtt!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.