Népbetegségek, amelyek nők millióit érintik: endometriózus, PCOS, meddőség

Forrás: Shutterstock -
koraszülés meddőség endometriózis népbetegség hormonális betegség magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A következő betegségek a női népbetegség kategóriájába is bekerülhetnek. Ide tartozik az endometriózis, a női meddőség, mióma, polip, petefészek ciszta, illetve a koraszülés is.

Endometriózisról akkor beszélhetünk, ha a méh üregén kívül úgynevezett endometriumot, azaz a méh belső felszínét borító szövetet észlelnek. Ez a kórosan elhelyezkedett méhnyálkahártya a normális ciklus változásait követi, a menstruációk alkalmával felgyülemlő, ezen szövetről is leváló véres váladék azonban a legtöbb panasz és a súlyosabb elváltozások okozója is lehet. A betegség konkrét tünetei közé tartoznak a ciklikus fájdalmak és vérzés, a meddőség, valamint egyes szervspecifikus tünetek és szövődmények.

A női meddőség összetett probléma, amelynek vezető okai között a következők szerepelnek: a petevezetékek károsodása, annak elzáródása, de ide soroljuk a policisztás ovarium szindróma kialakulását, a fentebb említett endometriózist, a korai menopauzát, a jóindulatú méhüregi fibroidokat és a kismedencei összenövéseket is.

Aki policisztás ovárium szindrómában (PCOS) szenved, annak a szervezete túl sok androgén hormont termel, ezzel befolyásolva az ovulációt. A betegség fő okát a petefészkekben elszaporodó apró kis ciszták jelentik, így tehát valódi peteérés nem történik. A további okok közt szerepel a cukoranyagcsere zavara, hiszen a betegeknél nemegyszer előfordul túlsúly, és megfigyelhető a férfias típusú szőrzet is. A betegség hormonkezeléssel vagy sebészi eljárás útján is kezelhető. A stresszes életmód nagyban hozzájárul a kialakulásához.

A női meddőség fő okozói közé tartoznak még a különféle hormonális problémák, amiknek egy fontos ismertetőjelük, hogy a peteérés nem megy végbe. így a megtermékenyülés sem lehetséges.

A női meddőség fő okozói közé tartoznak még a különféle hormonális problémák Forrás: Shutterstock

A női népbetegségek közé sorolható a koraszülés is. Az elmúlt évekre egyre inkább az jellemző, hogy a szülő korban lévő nők egyre később vállalnak gyermeket. A 35 év feletti várandós nők körében gyakoribbak az egyes szövődmények, amelyek koraszülést eredményezhetnek. Ezek közül megemlíthetjük a magas vérnyomást, a terhességi cukorbetegséget, vagy akár a méhizomzat myomás elváltozását. Manapság egyre több gyermek fogan meg mesterséges körülmények között. A mesterségesen kezelt ciklusok miatt a terhességek között többször előfordul ikerterhesség, ami már önmagában előidézheti a koraszülést.

Ha a polipok nem okoznak panaszt, akkor nem mindig van szükség kezelésre. Azonban ha tüneteket tapasztalunk, mindenképpen menjünk el az orvosunkhoz. Ha a polip vérzést okoz, akkor el kell távolítani a méhből, amit általában méhkaparás előz meg. Ilyenkor a méhnyálkahártyát eltávolítják, aztán pedig a szövetrészeket megvizsgálják, hogy tartalmaz-e rosszindulatú daganatot. A széles alapon nyugvó polipot lézerrel távolítják el. A nyeles polypusokhoz általában speciális eszközt használnak, amelyet lecsavarnak, majd a seb bezáródásával nincs szükség további kezelésekre. Sajnos a méhpolip újbóli megjelenése viszont elég gyakori.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.