Ezekre a szemfényvesztő szerekre biztosan nincs szükséged a fogyáshoz: csak pénzkidobás

diéta fogyás gyógyszer magazin por
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy közeledik a nyár, úgy szaporodnak a nagyobbnál nagyobb csodát ígérő szerek, trükkök, amik segítenek leadni a felesleget, hogy tökéletes testtel süttethessük magunkat a strandon. Bár kétségtelenül vannak hasznos kiegészítők, a legtöbb könnyű fogyást ígérő szer egyszerűen szemfényvesztés. Ami ehhez kell, az a kitartás, a türelem és az önmegtartóztatás.

Aki hosszú ideje próbálja leadni a súlyfeleslegét, az hajlamos mindent bevetni a siker érdekében. Természetesen vannak olyan helyzetek és egészségügyi állapotok, amik megkívánják a szakmai segítséget, de ezekben az esetekben sem a csodaszerek, hanem egy hozzáértő tanácsai, esetleg a megfelelő gyógyszerek segítenek abban, hogy valaki elérje a célját.

Csodabogyók
Ha nem ez a helyzet áll fenn, de már régóta próbálunk megszabadulni a feleslegtől, akkor ügyelni kell arra, hogy kétségbeesésünkben ne dőljünk be hangzatos ígéreteknek. Nem szabad pénzt pazarolni olyan termékekre, amik fogyást ígérnek úgy, hogy közben nem kell semmilyen erőfeszítést tennünk. Ezek a „csodaszerek" a legjobb esetben haszontalanok, de ha ellenőrizetlen terméket rendelünk az internetről, akkor nemcsak a pénzünket, de az egészségünket is kockáztathatjuk. Az ilyen „zsírégető", „karcsúsító", vagy „fogyókúrás" pirulákat mindenképpen orvossal konzultálva, és csak az ő tanácsára használjunk, ha a szakember úgy látja jónak és szükségesnek, és csak azt a fajtát, amit ő ajánl.

A „csodaszerek" a legjobb esetben haszontalanok Forrás: Shutterstock

Étkezést helyettesítő porok
Nem minden étrend-kiegészítő haszontalan és felesleges, de vannak olyanok, aminek, ha alaposabban megnézzük az összetevőit és a kalóriatartamát, akkor rájövünk, hogy egy normális ebéd/vacsora elfogyasztásával is jobban járunk. Alapvetően az étrend-kiegészítők sosem pótolják a változatos étrendet, nem véletlenül az a nevük, hogy „kiegészítő". Ezeknek a piacán is érdemes körülnézni, mert nem mindig a legdrágább a legtisztább és a legjobb választás. Természetesen előfordulhat egy-egy rohanós napon, hogy idő hiányában egy ilyen itallal helyettesítünk egy-egy étkezést, de általában azok a diétás módszerek, amik ilyen italokra épülnek, nem a legjobb választások.

A fehérjeporok hasznos kiegészítői lehetnek az edzésünknek, főként abban az esetben, ha izomtömeget akarunk növelni, ahhoz ugyanis több fehérjére van szükségünk. Fontos azonban, hogy ezt se fogyasszuk számolatlanul. Egy átlagos embernek a fehérjeszükséglete 0,8 gramm fehérje/testtömeg-kilogramm, amit változatos étkezéssel könnyedén bevihetünk porok nélkül is. Ha növelni szeretnénk az izomtömeget, akkor ezt az értéket fel lehet vinni akár 1,7 gramm/testtömeg-kilogrammig is, amihez már jól jöhet a kiegészítés.

Az étrend-kiegészítők sosem pótolják a változatos étrendet Forrás: Shutterstock

A fogyáshoz a legfontosabb a rendszeres testmozgás és az egészséges, változatos étrend, valamint a csökkentett kalóriamennyiség. Rengeteg olyan ingyenes applikáció létezik, amik segítségével könnyen tudjuk monitorozni a fogyasztásunkat. Az ember ugyanis hajlamos alábecsülni az elfogyasztott étel kalóriatartalmát, a másik véglet pedig az, hogy éhezteti magát, ami egészségtelen és nem eredményezhet fenntartható változást. Ami fontos, hogy ne hagyjunk ki étkezéseket, hacsak nem vagyunk allergiásak, és ne hagyjunk ki az étrendünkből élelmiszercsoportokat.

Ne a gyors, hanem a tartós fogyásra törekedjünk, és mindig tartsuk szem előtt, hogy alapvetően egy életmódváltásra van szükségünk, nem pedig egy-két hétig tartó drasztikus diétákra. Ha pontosan követjük az elfogyasztott kalóriákat, a nasikról sem kell teljesen lemondanunk, de biztos, hogy nem fogyaszthatunk belőlük annyit, mint azelőtt. Az induláshoz jól jöhet egy konyhai mérleg, így pontosan ki tudjuk mérni az elfogyasztott adagokat, és nem csapjuk be magunkat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.