Anita Alvarez: "Amikor úgy éreztem, hogy végre ellazulhatok, minden elsötétült"

Forrás: AFP/Oli Scarff -
medence műúszás amerikai Fina vizes vb ájulás Anita Alvarez rosszullét szinkronúszónő Anfrea Fuentes
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ahogy azt korábban a Life is megírta, szerdán az amerikai Anita Alvarez szinkronúszó épp egyéni szabadprogramját mutatta be, amikor elájult a medencében, ahonnan edzője mentette ki. 

A 25 éves szinkronúszó a gyakorlata végén közel 10 másodpercig feküdt ájultan a vízben, amikor az edzője, Andrea Fuentes beugrott a medencébe, és kimentette a sportolót.

Az esettel kapcsolatban az amerikai szinkronúszó az AS-nek adott interjút, melyben elmondta, hogy az utolsó karmozdulata után, amikor már azt érezte, hogy végre ellazulhat, elsötétült előtte a világ.

USA's Anita Alvarez (L) is recovered from the bottom of the pool by USA's coach Andrea Fuentes (R) after an incident, during the women's solo free artistic swimming finals during the Budapest 2022 World Aquatics Championships at the Alfred Hajos Swimming Complex in Budapest on June 22, 2022. (Photo by Oli SCARFF / AFP) Forrás: AFP/Oli Scarff

A sportolónő azt is elmondta, hogy nem érezte úgy, hogy elérte volna a határait, mentálisan nagyon jelen volt, élvezte az gyakorlatot, annak minden pillanatát és nem érzett fájdalmat.

A kérdésre, hogy szerinte tudják-e az emberek, hogy egy-egy ilyen gyakorlat mögött mennyi munka és erőfeszítés van, azt mondta:

" A végletekig erőltetjük a testünket, és néha kicsit túl is lépünk rajta, ahogy a minap velem is megtörtént, és ahogy tényleg minden sportágban megesik. A mi sportunkban az emberek ezt nem veszik észre, mert a harmónia és a boldogság képét pontozzák. Sminkelve mosolygunk, és ezek az apróságok elrejtik, hogy valójában ez a sport milyen nagy igénybevételt jelent nekünk. Amikor az edzés véget ér, sokszor úgy érezzük, hogy belehalunk a sok erőfeszítésbe, sokszor mozdulni sem tudunk. Az emberek el sem tudják képzelni, milyen gyakoriak nálunk az ájulások" - válaszolta, hozzátéve, hogy bár nagyon felkeltette az emberek figyelmét az ájulásával, mivel vele ez épp a világbajnokságokon történt meg, és mert az emberek nem látják, hogy ebben a sportban nap mint nap ájulnak el úszók.

A rosszullétéről és kimentéséről készült fotók megdöbbentették: nem gondolta, hogy ilyen képeket publikálnak, ugyanakkor szépnek is találja azokat:

"Látni magamat a vízben, békésen, némán, és látni, ahogy Andrea kinyújtott karral jön, és mint egy szuperhős próbál elérni... Néha a föld legbékésebb helye a víz alatt van: amikor a medence fenekén ülsz csendben." Ugyanakkor azt is tudja, hogy 3 méter mélyből felhozni, ráadásul utcai ruhában egy magatehetetlen testet, iszonyú erőre van szükség, ahogy elmondta, másnap reggel az edzője úgy érezte, lumbágója van.

A vele történtek ellenére Anita Alvarez folytatni akarja a versenyt, pihent éjjel és másnap egész nap, úgy érzi, minden rendben vele, és az orvosok is megvizsgálták, nincs semmi problémája. "Nagyon elégedett vagyok a szólómmal, részt akarok venni a döntő előtti szabadedzésen, és a csapatverseny döntőjében is bizonyítani szeretnék. Emelt fővel akarom befejezni a világbajnokságt. Azt szeretném, ha a kollégáim éreznék, hogy megbízhatnak bennem" - nyilatkozta a spanyol AS-nek az amerikai szinkronúszó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.