Elmondta a pszichológus, mi vár Berki Krisztián lányaira apjuk halála után

Fotó: Koncz Márton - Origo
Fotó: Koncz Márton - Origo -
pszichológus Berki Emma Katerina Berki Natasa Zselyke Berki Mazsi Berki Krisztián
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A család- és párterápiás tanácsadó elmondta, Natasa Zselyke később sokat segíthet Emma Katerinának abban, hogy kialakulhasson benne egy egészséges apakép.

Berki Krisztián május 6-án távozott az élők sorából, halála óriási űrt hagyott szerettei életében, ráadásul két gyermeke lett félárva. A két kislány lelki egyensúlyának megőrzése most az édesanyák, Hódi Pamela és Berki Mazsi feladata lesz, ahogyan az is, hogy kialakítsák a féltestvéri szeretetet gyermekeik között.

Dr. Droppa Lászlóné családterapeuta hosszú posztban fejtette ki erről a gondolatait, hogy ezzel segítséget nyújthasson a hasonló helyzetben lévőknek.

"Az apa két lánygyermeket hagyott hátra, akik két különböző családban nevelődnek, feltehetőleg más-más értékrend és családmodell szerint. Bonyolítja helyzetüket, hogy féltestvérek, de a mindennapjaikat külön élik. Egy közös pont azonban mindenképpen lesz a lányok életében, mégpedig édesapjuk hiánya, és ezzel egész életükben együtt kell élniük. Kérdés, hogy a két édesanya akarja-e a testvéri kötődést támogatni azzal, hogy fenntartja a lányok között a kapcsolatot?" – kezdte dr. Droppa Lászlóné. Hozzátette, Nati később sokat segíthet abban, hogy Emmában kialakulhasson egy egészséges apakép.

Berki Krisztián temetése Fotó: Koncz Márton - Origo

"Azt a tényt nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy lánygyermekekről van szó, akiknek az édesapa a férfi minta, és a vele való viszony egészen különleges, jellemformáló és egész életükre meghatározó. Eligazodást nyújthat a férfiakhoz való viszonyban majd a későbbi párválasztás folyamatában is. Nati 8 éves korára szerencsére már megélt egy fejlődési szakaszt, amelyben szeretetteljes kapcsolata volt édesapjával, és vannak együtt töltött élményei, amelyeket bármikor felidézhet. Sajnos a pici Emmának ilyen emlékek még nem vésődtek be oly mértékben, hogy spontán felidézhetők legyenek. Ehhez neki majd segítségre lesz szüksége, és ebben legjobban Nati tud majd segíteni neki" – írta a pszichológus, majd konkrét tanácsot is megfogalmazott azoknak, akik hasonló problémákkal küzdenek.

"Mivel hasonló esetek sajnos elég gyakran előfordulnak, hozzám is többen fordultak már ilyen problémával, így a tanácsom a következő: ilyenkor mindkét szülő részéről nagy fokú érzelmi intelligenciára, türelemre és empátiára lesz szükség ahhoz, hogy a gyerekeket úgy neveljék, hogy veszteségük ellenére megélhessék testvéri kapcsolatukat és az édesapjuk iránti szeretetüket."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.