Így számold ki, mennyi lesz az új rezsid

Fotó: Hirling Bálint [origo] -
túlfogyasztás átlagfogyasztás rezsi villanyszámla többletkiadás számla gázszámla új tarifa rezsicsökkentés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A napokban mindenkit az foglalkoztat, mennyivel fog többet fizetni a gázért és/vagy az áramért. Ennek kiszámítása egyszerűbb, mint gondolnád. Mutatjuk. 

így tudod kiszámolni, mennyi lesz a gázszámlád:

A legutolsó éves elszámoló gázszámládon nézd meg a számlarészletező alatt az éves elszámolt mennyiséget! Ha ez az érték kevesebb, mint a kedvezményes tarifájú mennyiség, azaz 1729 köbméter, akkor nagy eséllyel nem fogsz többet fizetni augusztus 1-től.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Ha az átlagnál nagyobb volt a fogyasztásod, így ez az érték magasabb, akkor vond ki az összértékből a kedvezményes tarifájú mennyiséget.

Például, ha 2.672 köbméter gázt fogyasztottál, akkor a számításod a következő:

2672–1729 = 943 köbméter.

A kedvezményes ár és a lakossági köbméter ár különbözete 747-102, azaz 645 forint, ezért a 943 köbméter fogyasztást 645 forinttal kell megszoroznod, hogy kiszámolhasd az éves többletet. Ez fenti esetben 608 235 forint. Ennyivel fizetsz többet egy évre vetítve.

Ha ezt az összeget elosztod a hónapok számával, azaz 12-vel, megkapod a havi többletköltséget, ami 50 686,25 forint lesz.

Amennyiben három vagy több gyermeket nevelsz, és mindannyian ugyanazon a fogyasztási helyen laktok, úgy további 600, illetve a negyedik gyermek után és további gyermekenként 300-300 köbmétert lehet hozzáadni a kedvezményes fogyasztáshoz, vagyis nem, vagy nem nő jelentősen a korábbi rezsid - írja a Ripost.

A villanyszámlát is hasonló módszerrel tudod kiszámolni, az új tarifák alapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.