Megjelent a rezsicsökkentés módosítása: itt vannak az új energia- és földgázárak

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt -
rezsi villany energiaárak földgázár rezsicsökkentés módosítás gáz
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtök reggel rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be a rezsicsökkentés módosításának részleteit.

A kormány döntése értelmében meghatároztak egy fogyasztási limitet, ami felett már nem a rezsicsökkentett árat fizetik a fogyasztók. Emellett bevezetnek egy új tarifát, egy lakossági piaci árat, ami kisebb lesz a piaci árnál. A fogyasztási limit alatt továbbra is érvényben marad a rezsicsökkentett ár – írja a Portfolio.

Illusztráció Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Villamosenergia

  • A fogyasztási limit 2523 kWh/év lesz, ez alatt 36 forint marad a kedvezményes ár.
  • A limit feletti fogyasztásnál 70,10 forint/kWh lesz az új lakossági ár, amely a piaci 268 forintnál alacsonyabb.
  • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási határig, fölötte 62,9 forintot kell fizetni.
  • A H tarfia korlátlanul fennáll 36 forinton.

Földgáz

  • A fogyasztási limit 1729 köbméter/év lesz, azaz 144 köbméter/hó alatt marad a kedvezményes tarfia, a 102 forintos köbméterár.
  • A limitet meghaladó új lakossági ár 747 forint/köbméter lesz, amely a versenypiaci értéknél (1020 forint) így is olcsóbb.
  • A földgázárnál megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: 3 gyereknél 600 köbméterrel, 4 gyereknél 900 köbméterrel, 5-nél 1200 köbméterrel, tehát gyermekenként 300-zal emelkedik a fogyasztási limit.
  • Új kedvezményt hoztak létre a társasházak számára, ugyanis az ilyen lakóépületekben egy mérőóra van. Ha a társasház nyilatkozik, a kedvezmény mértéke albetétesenként felszorzódik.

Az új rezsiárakról szóló kormányrendelet megjelent a Magyar Közlönyben is, a részleteket ide kattintva olvashatjátok.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.