Itt vannak a London Bridge művelet részletei: ez történik most, hogy meghalt a királynő

Forrás: Wikimedia Commons/Julian Calder -
II. Erzsébet brit királynő London Bridge hadművelet II. Erzsébet halála protokoll II. Erzsébet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Buckingham-palota komoly, pontról pontra betartandó stratégiát dolgozott ki arra az eshetőségre, ha II. Erzsébet elhunyna. Tegnap délután életbe lépett a "London Bridge művelet".

Tavaly nyáron kiszivárgott a London Bridge művelet, ami II. Erzsébet brit uralkodó halálával lép életbe. A kidolgozott tervrezet részletesen tartalmazza a különböző teendőket, többek között azt is, hogy a halálhír bejelentésével egyidőben feketére változik majd az uralkodóház honlapjának háttérszíne, valamennyi brit zászlót félárbócra eresztik.

Az uralkodót a halálának napjától számított tizedik napon helyezik örök nyugalomra, férje mellé a Windsor-kastélyba. A gyászmisét a westminsteri apátságban tartják, ennek fényében Fülöp herceget is újra temetik, hiszen ő jelenleg a Szent György-kápolnában nyugszik.

Forrás: Wikimedia Commons/Julian Calder

A gyászidőszak összesen 12 napos, ennek menetrendje pedig a következő:

  • A királynő halálának napján először kormányfőt,majd a nyilvánosságot is hivatalos közleményben értesítik. A zászlókat félárbócra eresztik, majd a miniszterelnök és Károly herceg is beszédet mond.
  • A gyász első napján Károlyt királlyá nyilvánítják.
  • A második napon a királynő testét a Buckingham-palotába szállítják át.
  • A harmadik napon az új uralkodó Károly megkezdi körútját az Egyesült Királyságban, végigjárva Angliát, Skóciát és Walest.
  • A negyedik napon Károly Észak-Írországban fogadja majd a részvétnyilvánításokat.
  • Az ötödik napon a királynőt felravatalozzák a Westminster-palotában.
  • Az ötödik és kilencedik nap között a királynő koporsója a ravatalon fekszik majd, a nép a nap 23 órájában róhatja le kegyeletét.
  • A tizedik napon lesz a királynő temetése a Westminsteri apátságban. Aznap két percre megáll majd az élet az egész királyságban. Ezt követően a koporsót II. Erzsébet végső nyughelyére, a Windsori kastély kriptájába szállítják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.