Nyakunkon az ősz: töltsd fel a vitaminraktárad zöldségekkel és gyümölcsökkel!

immunerősítés vitamin őszi zöldségek magazin zöldség őszi gyümölcsök ősz gyümölcs
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Itt a szeptember, ami egyet jelent azzal, hogy eljött az ideje annak, hogy feltöltsük a vitaminraktárainkat. Ha most még nem is tűnik úgy, szép lassan beköszönt az igazi, őszi időjárás, ami magával hozza a hideget, és sok esetben a megfázásos megbetegedéseket is. Van viszont egy jó hírünk: zöldségekkel és gyümölcsökkel is könnyedén felturbózhatod az immunrendszered!

Sokan szinte depresszióba zuhannak az augusztus elbúcsúztatásával, pedig az ősz gyönyörű, és egy csomó jó dolgot hoz magával. Nem a sötét reggelekről, a ködről és a zuhogó esőről beszélünk, hanem a gyönyörű, tarkabarka fákról, a friss levegőről, a sült gesztenyéről, a bekuckózós estékről, no meg az idénygyümölcsökről- és zöldségekről, amik amellett, hogy isteni finomak, tele vannak vitaminnal.

Cikkünkben összegyűjtöttük néhány tápanyagdús gyümölcsöt és zöldséget, amelyek fogyasztásával garantáltan felturbózhatod az immunrendszered. Azt tanácsoljuk, hogy a sokszor méregdrága, dobozos vitaminok helyett próbáld meg természetes formában bevinni a szükséges anyagokat, és törekedj arra, hogy olyan zöldségeket és gyümölcsöket fogyassz, amelyeknek épp szezonja van.

Zöldségek


Sütőtök

Az őszi-téli hónapok nélkülözhetetlen eleme a sütőtök. Amellett, hogy csodálatosan finom, nagyon magas a rosttartalma, gazdag béta-karotinban, valamint B-, C-, E- és A-vitaminban. Utóbbinak nagy szerepe van a szem, a bőr és a nyálkahártyák tökéletes működésében, ezáltal segít megelőzni a légúti megbetegedéseket. A sütőtök a megfázásos megbetegedésekkel szemben is hatásos lehet, így különösen ajánlott ebben az időszakban fogyasztani.

Joggal merül a kérdés, mégis milyen formában, ezért ebben is segítünk. A sütőtököt elkészíthetjük levesnek, köretnek, de simán, a sütőben sütve is nagyon finom. Sőt, ha megfőzöd a tököt, smoothienak vagy turmixnak is tökéletes, akár naranccsal, mézzel és almával összekeverve.

Magas a rosttartalma, gazdag béta-karotinban, valamint B-, C-, E- és A-vitaminban Forrás: Shutterstock

Cékla

A cékla nem örvend töretlen népszerűségnek, különleges, földes íze miatt. A többnyire savanyúságként fogyasztott zöldség rengeteg nitrátot tartalmaz, ami segít kordában tartani a vérnyomást. A cékla antioxidánsai egy csomó betegség megelőzéséhez járulnak hozzá, és magas vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszer működését is segíti.

Emellett erős májtisztító,vérnyomáscsökkentő hatással bír, sőt, a cékla a benne található betainnak köszönhetően zsírégetésre is jó. Ez a zöldség az egyik legjobb immunerősítő, így ősszel fogyassz belőle annyit, amennyit csak tudsz.

Kipréselve a levét pompás céklalé készíthető belőle, és ahogy már fentebb említettük, savanyúságnak is finom, de akár aszalva, vagy sütve, céklachipsként is fogyasztható. A sült cékla köretként, húsok mellé, vagy szendvicsbe is fogyasztható. Egy dolgot ne feledj: a céklának is nyersen érvényesül leginkább a hatása!

Rengeteg nitrátot tartalmaz, és magas vitamintartalmának köszönhetően az immunrendszer működését is segíti. Forrás: Shutterstock

Gyümölcsök

Szeptemberben van szezonja a szőlőnek, ami amellett, hogy az egyik legédesebb gyümölcs, rengeteg olyan vitamint és tápanyagot tartalmaz, ami nélkülözhetetlen szervezetünk tökéletes működéséhez. A szőlőnek rengeteg fajtája van, így szinte mindenki, kivétel nélkül megtalálja a számára legfinomabbat. Ezt a szuper gyümölcsöt (is) erősen ajánlott ősszel fogyasztani, viszont a cukortartalma miatt érdemes inkább a délelőtti, vagy kora délutáni órákban.

A szőlőben rengeteg a C-vitamin: magas antioxidáns-és polifenol tartalma segíthet a különféle betegségek megelőzésében. A kékszőlő valóságos "gyógyszer", amely véd a szív-és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, gyulladáscsökkentő hatással bír, cukortartalma pedig rengeteg energiát biztosít.

Bár sokan kiköpik a szőlő magját, a szőlőmagolaj is rendkívül hasznos: csökkenti az érelmeszesedés kockázatát és érfalvédő hatása is van. Fontos megemlíteni, hogy a szőlőmagban van egy speciális anyag, az OPC, aminek az antioxidáns hatása 50-szer hatékonyabb, mint a C-vitaminé, és 20-szor nagyobb az E-vitaminénál. Az OPC antioxidáns segíti a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek beépülését.

A szőlőben rengeteg a C-vitamin, magas az antioxidáns és polifenol tartalma Forrás: Shutterstock

Körte

Akárcsak a szőlő, a körte is az ősz egyik szimbolikus gyümölcse. Finom íze mellett igazán praktikus gyümölcs, ugyanis a téli körte hűvös helyen hosszú ideig tárolható. Magas C-és K-vitamin tartalma mellett káliumban is bővelkedik, de kalcium, magnézium és B-vitamin is található benne. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség esélyét, illetve magas rosttartalmának köszönhetően a gyomorra és a bélrendszerre is jótékony hatást gyakorol.

A körte valódi csodagyümölcs, fogyasztásával ugyanis megelőzhetjük a reumát, az ízületi gyulladásokat, a gyümölcs leve pedig tökéletes választás gyomorkímélő diétákhoz. Plusz érv a körte mellett, hogy alacsony kalóriatartalma miatt diétába is beilleszthető, és a depresszió ellen is kiváló.

A körtét elsősorban nyersen érdemes enni, de levest, kompótot, vagy lekvárt is készíthetünk belőle. Rendkívül finom megtöltve, köretnek, de mártásnak és süteménybe sütve is ízletes.

Magas C-és K-vitamin tartalma mellett káliumban is bővelkedik, de kalcium, magnézium és B-vitamin is található benne Forrás: Shutterstock

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.