Végre kiderülhet, mi okozta Bruce Lee halálát - Lehet, hogy a kung fu filmek sztárját mégsem ölték meg

Forrás: Origo -
megoldás gyilkosság halál teória rejtély kungfu Bruce Lee
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bruce Lee vitathatatlanul minden idők egyik legnagyobb harcművésze volt, aki 1973. július 20-án, 32 évesen váratlanul elhunyt. A halálát övező rejtély vadabbnál vadabb összeesküvés-elméleteket szült, de egy új teória azt sugallja, hogy a „Kis" Sárkány túl sok vizet ihatott, emiatt halt meg. 

A következtetés levonásához a tanulmány szerzői áttekintették a Bruce Lee halálával kapcsolatos ismert tényeket, például jól dokumentált, hogy a híres színész fejfájást és szédülést tapasztalt 19:30 körül, röviddel azután, hogy kannabiszt szívott és vizet ivott. Ezután bevett egy Equagesic nevű fájdalomcsillapítót.

Bruce Lee Forrás: Origo

A boncolás során kiderült, hogy agya 1575 grammra duzzadt, ami jóval meghaladja az átlagos 1400 grammot. Ezért arra a következtetésre jutottak, hogy Lee az agyödémának nevezett duzzanatban halt meg, ami egy, az Equagesic-re adott szélsőséges reakció.

A tanulmány szerzői azonban arra is rámutatnak, hogy csak a fejfájás és szédülés után vette be a gyógyszert, ami arra utalhat, hogy az agya már azelőtt elkezdhetett duzzadni, mielőtt bevette volna a tablettát. Továbbá azt mondják, hogy „nem az agyödéma lenne az egyetlen boncolási lelet, ha valóban az Equagesic iránti túlérzékenység okozta volna a halált".

„A nyilvánosan elérhető információk elemzése alapján a halál oka a hyponatraemia okozta agyödéma volt. Más szóval, Bruce Lee azért halt meg, mert a veséje képtelen volt a felesleges víz kiválasztására" – írják a kutatók.

A hyponatraemia általában akkor fordul elő, ha valaki nagyon rövid időn belül nagy mennyiséget iszik , és bár nincs bizonyíték arra, hogy Lee bármit is csinált volna, a tanulmány szerzői szerint „több kockázati tényezője lehetett a hyponatraemiának" ezért kialakulhatott az állapot „sokkal alacsonyabb vízfogyasztásból" is.

Például Lee felesége és orvosai több feljegyezést is készítettek, miszerint a színész lemondott a szilárd ételekről, és csak sárgarépával és almalével táplálkozott. Ez a „tea és pirítós diéta" néven ismert étkezési rendszer jelentősen növelte Lee esetében a hiponatraemia kialakulásának esélyét - írja az IFL Science.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.