6 méterrel a vízfelszín alatt egy 457 méter hosszú macskaköves utat találtak a Bahamákon

Forrás: conciergeauctions.com -
Bimini Bahama-szigetek vízalatti út macskakő geológia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Vannak, akik úgy vélik, hogy a mélységben húzódó Bimini-út az elveszett város, Atlantisz része lehetett, ám ezt a tudósok cáfolják. Mégis igen érdekes jelenség a vízfelszín alatt 6 méterrel kialakult képződmény. 

Körülbelül 6 méterrel a víz felszíne alatt a Bahamák északi részén, Bimini partjainál található egy meglepő geológiai szerkezet, amely úgy néz ki, mint egy ősi, 457 méter hosszú macskaköves út.

Forrás: conciergeauctions.com

Nagy, szögletes, egyenként legfeljebb 4 méter hosszú tengerparti kőtömbökből áll a Bimini Road vagy a Bimini Wall, amely két kisebb ösvénnyel párhuzamosan fut, majd a végén szépen visszakanyarodik, és kampót alkot. A Bimini utat alkotó lenyűgöző tömbök rendezett sorban fekszenek a tengerfenék mentén, és úgy néznek ki, mintha egykor derékszögű sarkaik lettek volna, mielőtt a természetes erózió elsimította volna őket.

Az út, melyet 1968-ban fedezett fel három tengeri régész, Joseph Manson Valentine, Jacques Mayol és Robert Angove nem meglepő módon azt feltételezte, hogy a leírt „járda" egy elveszett civilizáció, nevezetesen Atlantisz része lehetett.

Ennek természetesen semmi köze Atlantiszhoz – amely teljesen kitalált és néhány nagyrészt problematikus ideológián alapul. Az út kialakulása sokkal lenyűgözőbb.

Az utat alkotó tengerparti szikla Észak-Bimini partjainál gyakori. A Bimini út alatt egy mészkőréteg húzódik, és mindkét anyag a holocén tengerszint emelkedése és az alatta lévő homok eróziója következtében merült el. Noha egységes tömbszerű megjelenésük és a tengerfenékbe süllyedésük miatt az út mesterségesnek tűnik, valójában úgy gondolják, hogy a tengerparti szikla egy nagyobb sziklalapból vált ki, mielőtt a ma látható szilánkokra tört volna.

A tengerparti kőzet egy jól cementált üledékes kőzet, amely viszonylag gyorsan képződik és anyagok keverékéből áll. A Bimini utat alkotó kőzetek peloidokból (kis méretű iszapszemcsékből), homokból, kagylótöredékekből, a bentikus foraminifera nevű kambriumi protozoon maradványaiból és kodiacea algákból állnak.

1978- ban a Miami Egyetem Geológiai Tanszéke radiokarbon kormeghatározást használt a teljes kőzetminták, a kőzetmagból kivont héjak és a kőzetmagot cementáló karbonát értékelésére. A leletek alapján körülbelül 2000 évesre becsülték a Bimini út szikláinak korát.

A Bimini út szikláinak viszonylag fiatal kora kemény bizonyíték az Atlantiszhoz fűződő kapcsolat cáfolatára – amely állítólag 12 000 évvel ezelőtt süllyedt el.

Tehát a Bimini út nem vezethet Atlantiszhoz, de így is hihetetlen búvárkodási hely lesz - írja az IFLScience.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.