A vásárlási szokások segíthetnek felismerni a petefészekrák jeleit

Fotó: Hirling Bálint - Origo -
petefészekrák vásárlás vásárlási szokás tünetek fájdalomcsillapítás puffadás vény nélkül kapható gyógyszerek fájdalom túlélés Jelek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Közel 300 nő vásárlási szokásait tanulmányozták abban a reményben, hogy az Egyesült Királyságban a hatodik leggyakoribb rák tüneteit hamarabb felismerik és kezelik.

Egy tanulmány megállapította, hogy a vásárlók hűségkártyán keresztüli vásárlásának nyomonkövetése segíthet a petefészekrákos esetek korábbi észlelésében. 283 nő hűségkártya adatait elemezték, és közülük 153-nál petefészekrákot diagnosztizáltak.

A közel 300 nő bevonásával végzett tanulmány „észrevehető növekedést" mutatott ki a fájdalom- és emésztési zavarok elleni gyógyszerek vásárlásában azok körében, akiknél később petefészekrákot diagnosztizáltak, összehasonlítva azokkal a nőkkel, akiknél nem.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

A vásárlási szokások változása a diagnózis felállítása előtt nyolc hónappal történt, ami arra utal, hogy a betegek, mielőtt tanácsot kérnének a háziorvostól, először otthon kezelik a tüneteket. Az eredmények azt mutatták, hogy a petefészekrákos nők körülbelül négy és fél hónappal a diagnózis felállítása előtt kezdték felismerni a tüneteiket.

A tanulmány készítői hat év vásárlásait vizsgáltak meg két brit székhelyű kiskereskedőnél, és a résztvevőket arra is felkérték, hogy töltsenek ki egy rövid kérdőívet a petefészekrák kockázati tényezőiről, a tapasztalt tünetekről (ha voltak ilyenek) és a háziorvosuknál tett látogatások számáról.

"A vásárlási adatok felhasználásával tanulmányunk észrevehető növekedést mutatott a fájdalom- és emésztési zavarokat okozó gyógyszerek vásárlásában a petefészekrákban szenvedő nők körében, a diagnózis felállítása előtt nyolc hónappal, összehasonlítva a petefészekrákban nem szenvedő nők szokásaival" - mondta el a kutatásról Dr. James Flanagan kutatást vezető orvos a Sky News-nak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.