3 csodás állatkert a nagyvilágból - Bakancslistás helyek az állatok szerelmeseinek

utazás Taronga Állatkert Ausztrália magazin Schönbrunni Állatkert londoni állatkert állatkert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ nagyvárosait felkeresve sokan biztosan betervezik az ott található állatkertet is. Ezek a parkok kikapcsolódást jelenthetnek a felnőtteknek is, de a kisgyerekes családoknak szinte kötelező program. A közeli Bécsbe például sokan "ugranak át" kifejezetten állatkertlátogatásra, de aki olyan szerencsés, hogy Sydneyben tölthet néhány hetet, az biztosan nem hagyja ki a Taronga Állatkertet sem a megnézendői közül. A világon számos gyönyörű állatkert létezik, most hármat mutatunk meg nektek közelebbről. 

Bécs - Schönbrunni Állatkert

A bécsi Schönbrunni Állatkert a közelsége miatt a magyar kirándulók egyik kedvenc célpontja. A csodálatos park az UNESCO-világörökség része, és már négyszer nyerte el az Európa legjobb állatkertje címet. A 17 hektáros parkosított intézmény mottója: „Legyen ez az állatkert a boldog állatok otthona". A bécsi állatkertben 4600 állat, és azon belül körülbelül 500 faj él, megszületésekor a nagy kedvenc a pandabébi volt, amely a Fu Long nevet kapta. Fu Long volt az első olyan pandakölyök Európában, aki természetes úton fogant.

Fu Long volt sokáig az állatkert "sztárja" Forrás: Orgio.hu

Az állatkert közepén meghagyták a 18. századi császári pavilont, ami ma kávézó és étterem, roppant népszerű kiülős hely, nem mellesleg gyönyörű épület is.

A császári pavilon a Schönbrunni Állatkertben Forrás: Wikipédia

Az állatkert különlegessége a délkelet-ázsiai dzsungel élővilágát bemutató esőerdő-ház. Az 1000 négyzetméteres üvegház alsó szintjén a mocsarak, rizsföldek élővilágát tanulmányozhatjuk, a felső szinten a dzsungel tetejét szemlélhetjük meg, részben függőhidakon közlekedve.

Hatalmas múltja van az állatkertnek

Mária Terézia már gyermekkorában rajongott a schönbrunni kastélyért és annak kertjéért. Trónra lépve, 1740-ben itt rendezte be rezidenciáját, és Schönbrunn az udvari élet központjává vált. 1744 és 1765 között Nikolaus Pacassival rokokó stílusú kastéllyá bővítette és alakíttatta át az épületet.

Az állatkeretet Lotaringiai Ferenc hozta létre 1752-ben, ám ekkor még csak pár tucat ketrecben tartottak „egzotikus" állatokat – elefántokat, tigriseket, medvéket, farkasokat - eleinte csak a császári család és a beavatottak szórakoztatására. Nem sokkal később, 1780-ban a létesítményt „minden megfelelően öltözött" érdeklődő számára megnyitották.

Az első zsiráf 1828-ban érkezett, és rögtön divatot is teremtett: az urak és hölgyek „zsiráfmintás" kesztyűkben, kalapokban, ruhákban pompáztak, sőt, zsiráf-galoppnak nevezett táncot jártak.

A világon először, 1906. július 14-én ebben az állatkertben született elefánt – a zoológusok addig azon a véleményen voltak, hogy ez az állat fogságban nem szaporodik.

Finja, a jegesmedve a Schönbrunni Állatkertben született Forrás: AFP/Daniel Zupanc

Londoni állatkert

A Londoni Állatkert a világ legidősebb állatkertjeként számos leggel büszkélkedhet. Itt nyílt például 1938-ban a világ első gyermekállatkertje, ám a park már az 1800-as években is rengeteg fejlesztésen ment keresztül. 1849-ben nyitotta meg kapuit a világ első hüllőháza, 1853-ban az akváriuma, majd 1881-ben a rovarház. A Londoni Állatkert kezdeményezte a világ első nemzetközi tenyésztési együttműködését is, amikor 1962-ben kölcsönadta Carolin nevű arab gazelláját az arizonai Phoenix Állatkertnek.

Időnként az állatkert minden lakójának leveszik a méreteit, megállapítják a súlyát, a mérések eredményeit pedig felviszik a világ állatkertjeinek közös adatbázisába. Forrás: MTI/EPA/Vickie Flores


Az intézmény az 1980-as években nehéz időszakon ment keresztül, csődközeli helyzetbe került, 1991-ben még a bezárás gondolata is felmerült, ám a látogatók adományainak köszönhetően az állatkertet végül nem kellett bezárni, sőt több területen javíthattak mind az épületek állapotán, mind az állatok életkörülményein.

Tudtad?

Az állatkertben a trópusi állatokat egészen 1902-ig zárt állatházakban tartották, mivel úgy vélték, hogy nem bírnák ki a londoni teleket.

A látogatók ma már megújult afrikai madárszafariban is gyönyörködhetnek, és rendkívül népszerű a Találkozás a majmokkal című kiállítás is. Ez utóbbi igazi élmény, ugyanis nincs kerítés a látogatók és az állatok között. A Londoni Állatkertben 704 állatfaj összesen 16 802 egyede él. A legkülönlegesebb állatai a wombat, a tapír, a pingvin, a tasman ördög és galápagosi óriásteknős.

Az állatkertek megosztó intézmények

Amióta állatkertek léteznek, a szükségességük és létjogosultságuk megosztja az embereket. Vannak, akik természetellenesnek találják, hogy az élőhelyüktől elszakítva, erőteljes korlátozások mellett, rácsok mögött tartsanak állatokat, mások – köztük komoly tudósok – azzal érvelnek, hogy ezek az intézmények hivatottak arra, hogy megmentsék a veszélyeztetett állatfajokat a kipusztulástól.

Sydney - Taronga Állatkert

Az 1916-ban megnyitott Taronga Állatkert Ausztrália egyik legkönnyebben megközelíthető, így legnépszerűbb állatkertje. A turisták számára a legnagyobb érdekességet a kontinensen őshonos állatok jelentik, a kenguruk, erszényes medvék, vombatok és koalák mindenki kedvencei. Az állatkert tökéletesen mutatja be a vadon életét, a világ számos parkjához hasonlóan itt is arra törekedtek, hogy reprodukálják az állatok természetes élőhelyét. Az őshonos állatok mellett a gorillák esőerdője és a csimpánzok parkja is nagyon népszerű. Az állatkertben egyébként a látogatók több, mint 4000 állatot és 350 fajt láthatnak.

Az egzotikus állatkertbe az alábbi videó segítségével be is leshetsz:

Öt oroszlán meglépett

2022-ben Taronga Állatkertje közzétett egy videót, amelyen jól látható, amint öt oroszlán kimenekült, miután áttörte a kerítést. A négy kölyök és egy felnőtt hím először még csak karmolta a kerítést, majd benyomultak alá, és elindultak a kerítésen kívüli terekre. Az állatkertet azonnal lezárták, a személyzet és a látogatók pedig menedéket kerestek mindaddig, amíg az oroszlánok vissza nem tértek a kifutójukba. A videót erről ITT láthatod.



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.