Ilyen gusztustalanságokat még biztosan nem ettél: íme, a világ legundorítóbb ételei

Forrás: Shutterstock -
ínyenc undorító nyüves sajt gasztronómia visszataszító összeállítás ételek gusztustalan
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha azt gondolod, ettél már visszataszító ételt, akkor még biztosan nem hallottál a következő, nem feltétlenül ázsiai, de túlnyomó többségében mégiscsak onnan származó, mondjuk úgy, 'különlegességről". 

Vannak ételek, melyektől émelyegni kezd az ember, ha csak a nevét, illatát megérzi, de ez általában szubjekítv: ami az egyiknek gusztustalan, az a másiknak ínyencség lehet. Ám a következő összeállításban olyan ételek szerepelnek, melyek talán még azok számára sem vonzóak, akik abban a térségben élnek, ahonnan ezek a nem mindennapi rémkaják származnak, és amelyek a svédországi Malmö Undorító Ételek Múzeumában megtekinthetőek.

1. Balut

Délkelet-Ázsiában kimondottan közkedvelt csemege, szívesen fogyasztják reggelire (is). A már szinte kifejlett embrióval teli tojást megfőzni és megeszik. A tojáshéjban a kiskacsa apró lábaival és szemeivel is szembesül az egyszeri fogyasztó, ami itthon azért felvetne néhány állatvédelmi kérdést.

Balut Forrás: Shutterstock

2. Bébiegér bor

Romlott hús és gázolaj együtt - a múzeum igazgatója szerint így jellemezhető a kínaik legfeljebb háromnapos egérrel megágyazott és egy évig fermentált itala, melynek az ázsiai nép gyógyító erőt tulajdonít: szerintük minden szervre jótékony hatással bír ez a meglehetősen visszataszító és újabb állatvédelmi kérdéseket felvető borféleség.

Baby Mice Wine, bébiegér bor Forrás: Andriy Makukha (Amakuha) / Wikipedia

3. Casu marzu

Azt a nyűves sajtját neki! - mondhatnánk, sőt mondhatjuk is, hiszen a Szardínia-szigetről származó juhsajt épp erről híre: nyüvekkel. S hogy kerülnek bele? A nyüvek a sajtot beköpködő sajtlegyek lárvái, amelyek, miután kikeltek, mindjárt neki is állnak a sajtfogyasztásnak, miközben váladékot termelnek, ami édeskés ízzel fűszerezi meg az amúgy is erős aromájú és intenzív illatú - azaz büdös - sajtot. Az már csak ízlés dolga, hogy az élő nyüveket fogyasztja el az ínyenc szardíniai, vagy azért lefagyasztja előtte a kikelt lárvákat.

Casu marzu Forrás: Gengis90 / Shutterstock

Ha további visszataszító ételekről akarsz olvasni, látogass el a Travelo oldalára, ahol a teljes összeállítást elolvashatod.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.