spórolás Hideg víz magazin mosás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A háztartási kiadások lefaragásakor érdemes a mosási szokásainkat is megvizsgálni, hiszen rengeteg áramot megspórolhatunk, ha odafigyelünk.

Régóta tartja magát a tévhit, hogy a forró vízes mosás hatékonyabb, mintha ugyanez hideg vízben történne. Ez korábban igaz lehetett, azonban a mai mosószerek hatékonysága és a korszerű mosógépek miatt ez már nem állja meg a helyét - írja a Bors.

Kevesebbe kerül, és a ruhát is kíméli

A hideg vízben mosás olcsóbb, mint a forró vizes, mert kevesebb energiát fogyaszt. A mosógépek által használt energia 90%-a a víz melegítésére szolgál; ha ez nincs, azzal pénzt takarítunk meg. A hideg vízben mosás azzal, hogy kevesebb energiát vesz igénybe, környezetbarátabb is.

A mosógépek által használt energia 90%-a a víz melegítésére szolgál Forrás: Shutterstock/Kryzhov

Emellett kíméljük a ruhát, ha így mossuk, hiszen vannak olyan anyagok, amiket forró vízben mosni kimondottan káros; ilyen például a farmer, ami a túl magas hőfoktól összemegy. Szerencsére a szennyeződést a mosószer a hideg vízben is kioldja belőle. A kényes anyagok, mint például a selyem, megsérülhetnek, ha forró vízben mossák őket, és vannak olyan ruhák, melyek összemennek, hiszen a forró víz összehúzhat bizonyos típusú szálakat.

Ezzel szemben a hideg vízben történő ruhamosás kíméletesebb, különösen a színes ruhákat védi a kifakulástól: minél hűvösebb a víz, annál tovább maradnak ragyogóak a színek. Attól nem kell tartani, hogy a mosás nem lesz elég hatékony, mert a modern mosószerek hideg vízben is tökéletesen mosnak; ez igaz a zsíros szennyeződésekre is.

Használj kevesebb mosószert

Ha hideg vízben mosunk, nincs szükség annyi mosószerre, ahhoz, hogy tiszta legyen a ruha. A kevesebb mosószer azt is jelenti, hogy kisebb az esélye a ruhák károsodásának. Fontos, hogy a hasonló ruhadarabokat mossuk együtt, mert a hasonló anyagokból készültek tisztítása ugyanannyi időt vesz igénybe.

Vannak azért veszélyei

Érdemes figyelembe venni, hogy a hideg vízben való ruhamosás néhány kockázattal jár. Hideg vízben a baktériumok és penészgombák elszaporodhatnak, ezért fontos, hogy a mosógép tiszta legyen. A hideg vizes mosásnál is engednek a színükből a sötét ruhák, ezért azokat ajánlott a többitől elkülönítve mosni.

Van, amit csak melegben érdemes

Meleg, sőt akár forró vízben a fehér ruhákat mossuk, feltéve, hogy az anyag bírja a magas mosási hőmérsékletet. A pamut például kifejezetten alkalmas a magas hőmérsékleten történő mosásra, ráadásul a meleg vizes mosás a foltokat is jobban kihozza. A forró vizes mosás célja kifejezetten a fertőtlenítés, különösen, ha a mosószer is fertőtlenítő hatású. A törölközők, az ágyneműk, a konyharuhák a 90 Celsius-fokos főzőmosást is kibírják, és szükségük is van rá a járványos időben.

A forró vizes mosás célja kifejezetten a fertőtlenítés Forrás: Shutterstock/Patryk Kosmider

Ezek a legextrémebb spórolási szokások.

Fontos!

Mielőtt nekikezdenénk a mosásnak feltétlenül nézzük meg a ruha cimkéjén elhelyezett mosási KRESZT-t. Az azon feltüntetett hőmérsékleti utasítást mindenképpen vegyük figyelembe.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.