Slow fashion textilfestékkel - Miért és hogyan?

Forrás: Shutterstock/Krakenimages.Com -
hobbi DIY kreatív magazin textilfestés
A slow fashion egy nagyon divatos kifejezés manapság, amely szó szerint azt jelenti, hogy „lassú divat", ám tágabb értelemben a fenntartható, tudatos divatot öleli fel. De mi is az a tudatos divat és mi köze a textilfestékhez?

Néhány évtizeddel ezelőtt a nagy divatcégek évi két kollekcióval rukkoltak elő, és ez bőven elégnek bizonyult, egészen addig, amíg a fast fashion be nem tört a ruhaiparba. A fast fashion térhódításával azonban véget ért a ruhák „pátyolgatása", azaz, ha elszakadt, megvarrtuk, ha kikopott, befoltoztuk, ha kellett, bevettünk vagy kiengedtünk a kedvenc darabokból. Mostanában már, inkább újat vesz a többség – bár valljuk be, hogy manapság a ruhákat nem is úgy gyártják, hogy több szezon is kibírjanak...

Igen ám, de jött a slow fashion, azaz a tudatos divat, amely nem csupán azt tűzte zászlajára, hogy kevesebb hulladékot termeljünk azáltal, hogy negyedévente lecseréljük a ruhatárunkat, de azt is, hogy az újragondolásnak, újrahasznosításnak hála erősítsük a saját egyéniségünket és stílusunkat. És itt jön a képbe a textilfesték. Hiszen

Forrás: Shutterstock/Krakenimages.Com

lehet-e egyszerűbben felújítani vagy saját ízlésünknek megfelelően átalakítani egy tömeggyártott, megunt vagy kissé kopott ruhát, mintha átfestjük vagy mintákkal díszítjük?

Hogyan varázsoljuk újjá a ruháinkat textilfestékkel?

Fessük be az egészet
Az első és legegyszerűbb módja, hogy például a kopott pólónkba új életet leheljünk, ha egyszerűen befestjük textilfestékkel. Ehhez nem kell más, mint a megfelelő festék, és hogy kövessük a rajta található útmutatót.

Batikoljunk
Egy másik remek módszer a batikolás, amely ugyan egy fokkal komplikáltabb, mint a sima festés, de megéri a macerát, hiszen mostanában ismét reneszánszukat élik a batikolt ruhadarabok, legyen szó pólóról, szoknyáról, nadrágról vagy bármi másról.

Nyomdázzunk
Pecsétes lett a kedvenc ruhád? Semmi gond, fogj egy kis textilfestéket és nyomdázz rá valami fancy mintát.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2022 Saybars/Shutterstock. No use without permission./Saybars

Mondjuk, fogj egy falevelet, fesd meg az erezett oldalát, és nyomd a textilre.

Vagy ragadj meg egy parafadugót, és azzal hozz létre valami vagány alakzatot. A nyomdázás rendkívül szórakoztató és gyors textilfestési módszer, ráadásul csak a képzeleted szabhat határt annak, hogy mit használsz fel az alkotáshoz, például egy villa vagy krumplinyomó is rengeteg lehetőséget rejt magában.

Sablonos megoldás
A sablonnal történő textilfestés szintén nagyon egyszerű módja annak, hogy gyorsan és költséghatékonyan új életet leheljünk a tökéletes szabású, ám kissé uncsi fehér topunkba. Csak vegyünk pár sablont – szívecskét, pillagót, indát, betűket, számokat stb. - vagy készítsük el mi magunk a saját sablonunkat és máris feldobhatjuk vele az egyszínű ruháinkat.

Ezzel a négy technikával ráadásul nem csupán a gardróbunkban lapuló ruhákat varázsolhatjuk újjá, de akár a lakásunk textilkiegészítőit is, hiszen díszpárnákat, terítőket, függönyöket, takarókat, ágyneműket, sőt textiltáskákat is dekorálhatunk textilfestékkel.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.