Az a csodás nyitófül! 5 dolog, amit talán te sem tudsz az alumíniumdobozokról

Forrás: KRQ -
ital alumínium frissesség csomagolás bicikliváz
Redőny, vezetékek, edények, fólia... no meg italos dobozok. Ez mind készülhet alumíniumból. Egy olyan alapanyagból, amit szinte nap mint a nap a kezünkbe veszünk, és mégis olyan keveset tudunk róla. 

Legjobb barát a hőségben

A kánikulában semmi másra nem vágyunk jobban, mint egy jéghideg üdítőre, sörre, teára. Az üzletek polcain azonban sokszor hiába keresgélünk, a behűtött italok egy szempillantás alatt elfogynak. Ilyenkor a legjobb, ha aludobozos üdítőt választunk, ugyanis ez szuperül vezeti a hőt, így nagyon hamar lehűl. Az a leggyorsabb, ha a mélyhűtőbe dobjuk, de ha épp csak egy hűtőtáska áll a rendelkezésünkre, próbáljuk ki ezt a trükköt: csavarjuk a dobozt nedves papírtörlőbe, és így tegyük a jégakkuk közé.

Az a csodás nyitófül!

Ha lenne a nyárnak egyetlen konkrét hangja, az biztosan az alumíniumdoboz szisszenése lenne, ahogyan felpattintjuk a fület, és kipezseg belőle a kedvenc italunk. Bár ez a kis tartozék csak 1975 óta része a doboznak, ma már annál fontosabb! Azon túl, hogy ennek segítségével lehet kinyitni, segít megőrizni az ital frissességét és szénsavasságát, sőt! Ha átfordítjuk a fület a már nyitott száj felé, átdughatunk rajta egy szívószálat, ami így biztosan a helyén marad.

1975 óta van az alumíniumdobozokon a mindenki által jól ismert nyitófül Forrás: KRQ

Cipekedés nélkül minden jobb

A strandon nincs is megnyugtatóbb látvány egy teli hűtőtáskánál. De kinek van kedve cipelni? Bár az italokat kénytelenek vagyunk magunkkal vinni, próbáljuk minimalizálni a csomagolás súlyát. Ma már rengeteg könnyű hűtőtáska kapható, ami tökéletesen kiváltja a régi, súlyos, merev falú darabokat, de szerencsére az italos dobozokon is spórolhatunk némi súlyt. Az aludobozos italok esetén a teljes tömegnek mindössze a 3%-át teszi ki a csomagolás, így biztosan ezzel járunk a legjobban. Ráadásul hazavinni, és a megfelelő hulladékgyűjtőben elhelyezni sem okoz gondot.

Dobozból bicikli? Igen!

Magyarországon több mint 1 milliárd darab alumíniumdobozt használunk el évente, aminek több mint a fele hulladéklerakóban vagy szemétégetőben végzi. Ebből a mennyiségből nemcsak nagyjából ugyanennyi új dobozt lehetne készíteni, hanem más használati tárgyakat is: akár több százezer új biciklivázhoz elég lenne az alapanyag. Ha ehhez akár csak annyit hozzá tudunk tenni, hogy a strandon kiürült dobozokat nem hajítjuk egyszerűen a szemetesbe, máris cselekedtünk valami hasznosat.

A kiürült alumíniumdoboz újrahasznosítható: akár bicikliváz is készülhet belőle. Forrás: KRQ

Ősrégi darabok

Az alumínium rendkívül értékes anyag, hiszen végtelenszer újrahasznosítható, és ha megfelelő helyre dobjuk, akkor 60 nap múlva ismét a polcon lehet egy újabb doboz formájában. Ez még azonban nem minden! A 19. század végétől újonnan előállított alumínium 75%-a még ma is használatban van, szóval az is lehet, hogy az éppen a kezedben tartott doboz alapanyaga már több mint 100 éves! „Ez persze csak akkor valósulhat meg, ha az aludoboz nem a háztartási hulladék között köt ki" – mondja Vida Péter, az Every Can Counts kezdeményezés magyarországi tagjának, a Minden Doboz Visszajár projekt képviselője.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.