egészségmegőrzés dentálhigiénia prevenció fogászati kezelés
Léteznek olyan szakmák, amelyek valódi természetéről és magáról a szakmán belüli konkrét munkáról az embereknek csupán halvány sejtéseik szoktak lenni. Persze ezekről a foglalkozásokról is tudjuk, hogy vannak, nagyjából azt is tudjuk, hogy mik ezek, mégis, valahogy a részletek a homályba vesznek. Pont úgy, ahogyan az, mivel foglalkozik valójában egy dentálhigiénikus.

Az persze nem titok, hogy a dentálhigiénikus valamilyen úton-módon a fogakkal foglalkozik, hiszen ez a nevében is benne van. De vajon ténylegesen mit csinál? A fogorvos vagy a fogászati asszisztens fancy megnevezése? Fúr? Töm? Húz? Fáj, amikor kezel? És egyáltalán, mikor menjünk fogorvoshoz és mikor dentálhigiénikushoz? Most mindenre fény derül...

Dentálhigiénikus? Ő meg kicsoda?

A dentálhigiénikusok képzett egészségügyi szakemberek, akik

a szájüregi betegségek megelőzésére és kezelésére specializálódtak.

Munkájuk során a fogak és a szájüreg egészségének fenntartására koncentrálnak, ennek érdekében pedig különféle kezeléseket alkalmaznak, illetve a száj- és fogápolással kapcsolatos tanácsokkal látják el a pácienseket.

A dentálhigiénikusok a szájüregi betegségek megelőzésére és kezelésére specializálódtak Forrás: Shutterstock/Stasique

A dentálhigiénikus konkrét feladatai

A dentálhigiénikusok preventív szakemberek, tehát elsődleges feladatuk leginkább a megelőzés. Ennek fényében a dentálhigiénikusok nem fúrnak, nem tömnek, nem húznak! Sokkal inkább a fogak és a fogíny professzionális tisztítására koncentrálnak. Eltávolítják a fogkövet, a lepedéket és az elszíneződéseket, ezzel is megelőzve a szájüregi betegségek kialakulását, mint amilyen például a fogszuvasodás és a parodontitis.

Azonban a munkakörük túlmutat az egyszerű tisztításon. A dentálhigiénikusok szájüregi vizsgálatokat is végeznek, amelyek segítenek azonosítani a potenciális egészségügyi problémákat, ezen felül pedig tanácsokat adnak a pácienseknek a megfelelő szájápolási gyakorlatokról, beleértve a helyes fogmosási technikát, a fogselyem használatát és a megfelelő étrendet.

A leggyakoribb dentálhigiénikusi feladatok:
- fogkő eltávolítása
- fogak tisztítása
- fogágybetegségek kezelése
- fogfehérítés
- különféle speciális kezelések a fogak és az íny egészsége érdekében
- tanácsadás

A leggyakoribb dentálhigiénikusi feladat a fogfehérítés Forrás: Shutterstock/Roman Voloshyn

A fogorvos, a dentálhigiénikus és a fogászati asszisztens

A fogorvos a dentálhigiénikus és a fogászati asszisztens három különböző szakma, igaz, utóbbi kettő között lehet némi átfedés.

A fogorvosok általános vagy specializált fogászati ellátást nyújtanak, amelyen belül felállítják a diagnózist, majd elvégzik a különféle kezeléseket és (invazív) beavatkozásokat.

A dentálhigiénikusok sok esetben önállóan, sok esetben viszont a fogorvossal együttműködve végzik a munkájukat, ezen belül is főként megelőző és fenntartó eljárásokat.

A dentálhigiénikusok azonban nem fogászati asszisztensek... vagy inkább mondjuk úgy, hogy nem csak fogászati asszisztensek. A fogászati asszisztensek támogatják a fogorvost a kezelések során, előkészítik a műszereket, segítenek a beteg kezelésében, és adminisztratív feladatokat látnak el. Ezzel szemben

a dentálhigiénikusok önállóan dolgozhatnak, végezhetik a kezeléseiket, saját felelősségi területük van, és az asszisztensi tudnivalókon felül speciális képzéseken is részt kell venniük.

Se fúró, se fogó!

A dentálhigiénikusok munkájuk során számos eszközt és berendezést használnak, ám a rettegett fúró vagy a foghúzáshoz használatos eszközök nem tartoznak a repertoárjukba. A szájüregi vizsgálatokhoz tükörrel és szondával felszerelt fogászati eszközöket használnak. A fogak tisztításához pedig ultrahangos, manuális és motorizált berendezéseket, valamint polírozókat vetnek be.

Fáj-e a dentálhigiéniai kezelés?

A dentálhigiéniai kezelés általában fájdalommentes, azonban a fogak érzékenységétől, valamint a fogkő mennyiségétől függően némi kellemetlenséggel járhatnak egyes beavatkozások.

Összefoglalva: a dentálhigiénikus nem fogorvos és nem fogászati asszisztens, munkája mégis elengedhetetlen a fogak és a szájüreg egészségének fenntartásához, valamint a különféle betegségek megelőzéséhez. Számos egyéb, a szervezetet érintő problémát (hajhullást, kiütéseket, ekcémát, szív- és érrendszeri elváltozásokat, vese- és májproblémákat) is okozhatnak szájüregi elváltozások, így nagyon fontos, hogy legalább évente egyszer ellátogassunk dentálhigiéniai kontrollra, ha pedig nagyobb a baj, akkor fogorvoshoz is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.