3+1 dolog, ami negatívan befolyásolja a vitaminok hatékonyságát

Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li -
vitamin mellékhatás gyógyszer probiotikum kávé
Ha te is azok táborát erősíted, akik napi szinten különféle vitaminokkal segítik a szervezetük megfelelő működését, jobb, ha tudod, bizonyos életmódbeli szokások, gyógyszerek, ételek és italok negatívan befolyásolhatják az étrendkiegészítők hatékonyságát.

A legfrisebb adatok szerint az emberek 57,6%-a a 20 év feletti korosztályban legalább havonta egy alkalommal használ valamilyen táplálékkiegészítőt, az idősebb korosztály pedig ennél rendszeresebben.

Bár a kiegészítők hatékonyságával kapcsolatban vegyes adatok állnak rendelkezésre, általánosságban elmondható, hogy a szedésük hasznos a szervezet optimális működése érdekében. Egy nemrég végzett tanulmány például kimutatta, hogy a napi multivitamin fogyasztása javíthatja az idősebb emberek emlékezetét, míg egy másik tanulmány szerint a magas dózisú B-vitamin-kiegészítés javíthatja az energiaszintet, valamint a fizikai és mentális egészséget.

Ha te is azoknak a táborát erősíted, akik rendszeresen használnak táplálékkiegészítőket, fontos tudnod, hogy bizonyos gyógyszerek, ételek vagy italok negatív befolyásolhatják a vitaminok hatékonyságát.

3+1 dolog, ami negatívan befolyásolja a vitaminok hatékonyságát Forrás: Science Photo Library via AFP/WLADIMIR BULGAR/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Wladimir Bulgar/Science Photo Li

Kávé és tea

Szakértők szerint a koffeinszerű vegyületeket tartalmazó gyógynövény-kiegészítők fogyasztása kávéval és teával stimuláns túlterhelést okozhat és növelheti a mellékhatások kockázatát, mint például fejfájást, remegést és magasabb pulzusszámot. Emellett a koffein megnehezítheti a szervezeted számára, hogy könnyen vitaminhoz jusson. Ha vitaminokat és ásványi anyagokat szedsz, érdemes legalább egy órát várni a kávé vagy tea elfogyasztása után.

Antibiotikum

Az antibiotikumok kölcsönhatásba lépnek bizonyos kiegészítőkkel, mint például a probiotikumok, amik élő baktériumokat tartalmaznak a bélflóra helyreállításához és az emésztés megfelelő működéséhez. Az antibiotikumok szedése befolyásolhatja a probiotikumok hatékonyságát a bélben található hasznos baktériumok elpusztítása miatt. Ezért javasolják a szakértők, hogy legalább három órát várjunk az antibiotikum és a probiotikum beszedése között, hogy ne befolyásolja egyik a másik hatékonyságát.

Alkohol

Az alkoholfogyasztás bizonyos kiegészítőkkel együtt akadályozhatja a kiegészítők megfelelő felszívódását vagy akár fokozhatja a kiegészítők vagy az alkohol mellékhatásait.

Gyógynövények és fűszerek

Bizonyos gyógynövények és fűszerek, például a kurkuma vagy a fokhagyma használata bizonyos gyógyszerekkel vagy kiegészítőkkel növelheti a mellékhatások kockázatát, csökkentheti a gyógyszer vagy kiegészítő hatékonyságát, vagy allergiás reakciót válthat ki - írja a Huffpost.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.