Friss szülők a kialvatlanság csapdájában: súlyos következményekkel járhat

Forrás: kihezvigyem.hu -
édesanya csecsemő alvás alváshiány kialvatlanság
A szülők életét nemcsak a gyermeknevelési feladatok teszik próbára, hanem az alváshiány által okozott fizikai és mentális kihívások is. Amikor a gyermek érkezésével a családi élet új ritmusba lép, az egyik leginkább érintett terület az alvás minősége és mennyisége.

Első lépések a kialvatlanság spiráljában

A baba születése után a férfiak átlagosan 13 perccel, míg a nők több mint egy órával alszanak kevesebbet. A szülők alvásritmusa gyakran csak a gyermek hatéves kora után tér vissza a terhesség előtti szintre, a National Library Of Medicine vizsgálata szerint. A következmények? Az alváshiány nem csak a szülők fizikai és mentális egészségére hat negatívan, hanem a családi és baráti kapcsolataikra is.

A baba születése után a nők több mint egy órával alszanak kevesebbet, mint korábban. Forrás: kihezvigyem.hu

„A kialvatlanság hosszú távon súlyos következményekkel járhat. Sok esetben látjuk, hogy az alváshiánnyal küzdő szülők sokkal feszültebbek, nehezebben jutnak túl a mindennapi feladatokon, és ilyen nyomás alatt gyakrabban kerülnek előtérbe a párkapcsolati problémák is. A gyermek melletti elkötelezettség természetesen fontos, de a tudatos énidő, beleértve az alvásra fordított időt is, elengedhetetlen ahhoz, hogy a szülők kiegyensúlyozottan és sikeresen birkózzanak meg a mindennapok kihívásaival" – magyarázza Gál Anita, a gyermekekkel foglalkozó szakértőket tömörítő Kihezvigyem.hu alapítója.

Hatékony segítség a kisgyermekes szülőknek

A szakértők szerint egyre több szülő küzd alvásproblémával, különösen a friss szülők. A kiegyensúlyozott családi élethez és a mindennapok minőségi megtapasztalásához azonban az alvás elengedhetetlen. De fontos tudni, hogy a szülők nincsenek egyedül. A legjobb alvásszakértők és szülő-csecsemő-konzulensek hatékony megoldást nyújthatnak a számukra.

"Az alvással töltött idő csökkenésével sok minden elveszti az értékét. A tartós alváshiány negatív hatással lehet a szülők életére, de szerencsére a megoldás is mindössze egy karnyújtásnyira van. Az alvásszakértők és szülő-csecsemő konzulensek széleskörű segítséget tudnak nyújtani a családok számára, segítve őket abban, hogy visszataláljanak a kiegyensúlyozott élethez" – zárta gondolatait Gál Anita.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.