Pénzjutalom a jó bizonyítványért? - Véleményt mondott a szakértő

Forrás: Shutterstock -
rossz jegy büntetés tanév gyerek pedagógus
Pénzzel ne büntessük és ne is jutalmazzuk a gyerekeket a tanulmányi eredményükért. A szakértők szerint más módszerek sokkal hasznosabbak.

A négyesért és ötösért nem kell büntetést fizetni, de az ezeknél rosszabb jegyekért megkérik egyes szülők az árat a Der Standard jelentése szerint. A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez a módszer kontraproduktív, ugyanis a rossz jegy már eleve büntetés a tanulók számára.

"A büntetésekkel nagy nyomás nehezedik a gyerekre, düh, frusztráció vagy félelem alakulhat ki benne" - mondta Magdalena Rankl. A gyerekeknek egy ilyen kihívásokkal teli helyzetben biztosnak kell lenniük abban, hogy a szüleik szeretete nem az iskolai teljesítményüktől függ. A rosszabb osztályzat ráadásul nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerek nem tett erőfeszítéseket. "A szülőknek is értékelniük kell ezt, és egyúttal támogatást kell nyújtaniuk."

A szülők általában azért bosszankodnak a rossz jegyek miatt, mert aggódnak az gyerek iskolai előmeneteléért, de a pedagógus azt javasolja, próbálják meg ezeket a félelmeket félretenni, és képzeljék bele magukat a gyerek helyzetébe.

Forrás: Shutterstock

Ezután gondolják át, miért kapott a tanuló rossz jegyet, és erősítsék a gyerek önbizalmát: koncentrájanak arra is, amiben jól teljesített. Ha a vádak és szemrehányások helyett támogatást nyújtunk és együttérzést mutatunk, az szintén növeli gyermeke önbecsülését. A pedagógus biztos abban, megerősödve és magabiztosan jobban tanul a gyerek a jövőben, mint haragosan, szomorúan és bizonytalanul.

A jó jegyekért se járjon pénzjutalom

A pedagógus úgy véli, a jó jegyekért sem érdemes pénzt adni. "Úgy tűnik, hogy egyes gyerekek erőfeszítés nélkül kapnak jó jegyeket, mások pedig még nagy erőfeszítéssel sem kapnak ötöst."

Jobb a gyerekek belső motivációjának elősegítése. Ez azt jelenti, hogy a gyerek elsősorban szórakozzon tanulás közben, és örüljön az új tudásnak, ne a jutalomért vagy a büntetés elkerüléséért tanuljon. "Ehhez az szükséges, hogy a szülők érdeklődést tanúsítsanak az egész tanévben, és párbeszédet folytassanak gyermekükkel."

Természetesen a gyerek egész éves erőfeszítése jutalmazható a tanév végén, de ez lehet egy közös kirándulás, mozi vagy egyéb program. Elsősorban azonban szavakkal fejezzük ki, hogy büszkék vagyunk, mert a pozitív visszajelzés nagyon fontos.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.