Sok kávét meg kell inni, amíg megtaláljuk a párunkat

tanácsadás pártalálás társkeresés magazin Kánya Kata
Manapság számos fórum áll a társkeresők rendelkezésére: online társkereső oldalak, társkereső irodák, személyes ismerkedős programok, mégis nagyon sok az egyedülálló ember, ak nehezen talál párt magának. Kánya Kata közel 30 éve segít a hozzá forduló embereknek magánéleti gondjaik feltárásában és megoldásában, a Life.hu vele beszélgetett arról, hogy miért nehéz manapság társat találni, mit kellene másképp csinálnunk, mennyire korfüggő a szerelem illetve mit tehetünk, ha túlságosan görcsössé váltunk.

Kánya Kata színésznő és televíziós műsorvezető közel 30 éve foglalkozik azzal, hogy segítsen az embereknek társat találni. Eközben sokat változott a világ, hódítanak az internetes társkeresők, de ez nem változtat azon, hogy továbbra is nagy igény van a személyes tanácsadásra, a társtaláló irodára is. Nincs recept arra, hogyan találjuk meg a párunkat, mindenkinek más működik, a lényeg, hogy kitartónak kell lenni és minél több emberrel találkozni, ugyanis sokszor elképzelni sem tudjuk, hogy kiből lesz az „igazi".

Kánya Kata Forrás: Bors

– Szerinted miért van az, hogy nagyon sok az egyedülálló nő és férfi, mégsem találnak az emberek egymásra?

– Iszonyatosan megváltozott a világ, s ami a legnagyobb baj, hogy az embereknek se idejük, se energiájuk az emberi kapcsolatok ápolására, pedig így jöhetnének be az életükbe új ismeretségek. Az online világ erősödésével egyre kevesebbet találkoznak a barátaikkal és egyre kevesebb új embert ismernek meg. Rohanásban él mindenki, aztán meg elszállnak az évek és azt veszik észre, hogy egyedül maradtak.

Azt is hozzá kell tenni, hogy a társtaláláshoz kell egy nagyon nagy adag szerencse. Ha az ember mindent megtesz azért, hogy társat találjon, akkor sincs rá garancia, hogy sikerül. A kémia és a vonzalom felett nincs hatalmad.

Bármennyire is szeretnéd, hogy szerelmes legyél egy tisztességes, becsületes, kedves, őszinte, hűséges, jóképű fiúba, ha nem érzel iránta semmit és nem kell.

– Szerinted mennyire fontos a kémia az ismerkedéskor?

– Mi lenne fontos, ha nem az? Ha nincs kémia, akkor beszélhetünk akár egy állásinterjúról is. Ha nem számítana a kémia, borzasztó egyszerű lenne a dolog, a paramétereknek megfelelően keresel egy partnert, aztán kész is.

– Közel 30 éve segítesz az embereknek abban, hogy megtalálják a párjukat. Mennyit változott a világ? Könnyebb vagy nehezebb most társat találni?

– Sok nőre rásütik, hogy görcsösen szeretne párt találni. De mit lehet azzal kezdeni, ha az ember nagyon vágyik egy párkapcsolatra, még tesz is érte, mégsem jön össze. Hogyan lehet ezt nem görcsösen csinálni?

– Egyszer azt mondtad, hogy ha valaki társat akar találni, akkor érdemes minden fórumon próbálkozni.

– Persze, nincs olyan, hogy egy fórumon csak borzalmas emberek vannak. Vannak ilyenek is, meg olyanok is. Én azt gondolom, hogy ha két ember kell egymásnak, akkor mindegy, hogy hol találkozik. Nem a fórumtól függ. Az a lényeg, hogy minél több új emberrel kell megismerkedni.

Sok felesleges kávét kell meginni, amíg az ember bele nem botlik a párjába Forrás: Shutterstock/Jacob Lund

– Hogy működik a te társkereső irodád?

– Én mindenkivel hosszan beszélgetek, hogy lássam, miért van egyedül. Azért van egyedül, mert épp nem jött neki össze, de nincs komolyabb baj, vagy baj van és ott el kell döntenem, hogy tudok-e neki segíteni vagy irányítsam el egy képzettebb szakemberhez. Utána mindenki kitölt egy kérdőívet saját magáról és arról, akit keres. Nem én fogom megmondani egy társkeresőnek, hogy kivel találkozzon, hanem ott van egy adatbázis, kiválasztják, akik szimpatikusak, akikkel felvennék a kapcsolatot, mi pedig megadjuk a másik fél elérhetőségét, természetesen azt, amihez hozzájárult. Nálam nem jár le a tagság, hogy ne kelljen sietni, vagy ne kelljen társat keresni, amikor nincs kedved.

– Vannak-e sikersztorik és ezeket megosztják-e veled?

– Velem természetesen megosztják, de a nyilvánossággal már nem. Általában mindenkinek van egy fedősztorija arra, hogy hol találkoztak. De azért nagyon sokan jönnek úgy, hogy a barátnőm, barátom, anyukám, apukám itt talált társat. Az emberek még mindig szégyellik, hogy egy társkereső iroda által ismerkedtek meg. A lényeg, hogy szerencsére sokan találnak egymásra.

– Van egy kifejezett korosztály, aki téged megkeres, vagy ez abszolút vegyes?

– Abszolút vegyes, fiatalok, idősek, mindenféle korosztály. Volt egy néni, 78 éves volt, amikor először eljött az irodámba, aztán benézett kéthetente és verte nekem az asztalt, hogy nem talál senkit. Eltelt pár hónap, egyszer csak megjelent újra, zokogott és azt hajtogatta, hogy „Jaj, de szégyellem magam". Én meg mondom te jó ég, vele meg mi történhetett. A végén aztán kinyögte, hogy „én úgy szégyellem magam Katika, eltemettem az én Józsimat, de én ilyen szerelmes még soha életemben nem voltam, mint most".

– Mi az, ami még mindig motivál?

– Sokan azt mondják, amikor beszélgetünk, hogy tulajdonképpen már ezért megérte, hogy eljött, mert olyan dolgok derülnek ki, amire nem is gondolt és rálát arra, hogy mit kellene másképp csinálni. Amikor valakinek jó kanyart vesz az élete, akár azért, mert társat talált, akár mert rájöttünk valami olyasmire, ami őt gátolta, az mindig nagyon jó érzés.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.