Matractisztítás lépésről lépésre: olyan lehet, mint újkorában

Forrás: Shutterstock -
hámsejt folt baktérium matrac tisztítás
Az egészségünk szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy milyen matracon alszunk. Ám nem csupán az anyaga, a töltete és a keménysége számít, hanem nagyon sok múlik a tisztaságán is. A matracban könnyen megtelepednek a poratkák és baktériumok, amelyektől időről időre meg kell tisztítani. Kora Habinakova alvásszakértő elárulta, hogyan érdemes nekifognunk az atkátlanításnak. 

Kora Habinakova, a Sleepseeker alvásszakértője az Expressnek elmondta, évente legalább kétszer tisztítsuk ki alaposan a matracunkat. Ez a mi egészségünknek is jót tesz és a matrac élettartamát is növeli. Azt javasolja, a tisztítás első lépéseként porszívózzuk ki a matracot - ezt érdemes gyakrabban elvégezni - amiben nem csupán por, de akár morzsák is lehetnek, majd tüntessük el a foltokat, ha már a keletkezésükkor nem tettük meg ezt.

Ne várjuk meg, amíg menthetetlen lesz a matracunk. Forrás: Shutterstock

Tudtad? Ennyi minden lakozik egy régi matracban

Az évek során összegyűlnek a baktériumok és a gombák a matracban. Nem látjuk őket ugyan, de ettől még éjszakánként egészségre káros spórákat is belélegezhetünk. Az E. coli jelenléte székletből származó szennyeződésre utal, így a fertőző betegségek közös ágyhasználattal is terjedhetnek. A Staphylococcus aureus olyan bőrfertőzést okozhat, ami nem reagál az antibiotikumokra. Becslések szerint egy tízéves matrac akár több mint négy kilogramm elhalt hámsejtet is tartalmazhat, ami nagyjából egy törpetacskó kutya súlya. Ez a mennyiség tízmillió poratkának ad otthont. A deformálódott habszivacs és a kiálló rugók mozgásszerv-rendszeri bajhoz vezethetnek.

Habanikova szerint a nyári reggel az ideális időpont a matrac tisztításához, így ugyanis estére megszárad: fontos, hogy vagy vigyük ki levegőre vagy nyissuk ki az ablakokat, hogy szellőzhessenek.

A szódabikarbóna nem csupán a matractisztításnál, de a kiskertünkben is csodaszer lehet. Erről itt írtunk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.