Paplan választási kisokos: nem mindegy, hogy milyen darab mellett tesszük le voksunkat

Forrás: Shutterstock -
vásárlás választás paplan kisokos ágynemű
Az ágynemű az egyik legszemélyesebb tárgy a hálószobában, és a mindennapos használat miatt lényeges, hogy megtaláljuk a számunkra ideális változatot. Nem mindegy, hogy milyen darab mellett tesszük le voksunkat.

Vékony, vastag, hideg, meleg?

Paplanvásárlás előtt alaposan gondoljuk végig az igényeinket, vegyük számba, mire van szükségünk. Fázósak, izzadékonyak vagyunk? Szenvedünk valamiféle túlérzékenységtől, allergiától? A pihekönnyű paplant kedveljük vagy a súlyosabb takarókat? Tartós, sokáig használható terméket akarunk hazavinni, vagy az olcsó beszerzési ár fontosabb? Akárhogy döntünk, mindenképpen az évszaknak megfelelő melegségű paplant válasszuk, ez a töltet anyagától, illetve mennyiségétől függ, és persze a termék minőségétől, a párakezelési tulajdonságától.

Hibát követsz el, ha magas hőmérsékleten mosod ki az ágyneműdet: a szakértő elárulja, milyen hőfokon kellene

Kinek milyen töltet ajánlott?

Az ágynemű moshatósága kisgyermekek, házi kedvencekkel együtt élők, bizonyos anyagokra érzékenyek, valamint tartósan ágyban fekvő betegek számára kiemelten fontos szempont. Ilyen esetekben a funkcionális szálakból készült termékek jelentik a megoldást, mivel jól bírják a gyakori, magas hőfokon történő mosást, illetve a professzionális tisztítást is.

Paplan választási kisokos: nem mindegy, hogy milyen darab mellett tesszük le voksunkat Forrás: Shutterstock

Mi a különbség a pehellyel töltött, illetve természetes vagy a funkcionális szálakból készült paplanok között?

A pehely a legnemesebb töltetanyag, mert könnyű, remek hőtartó, tartós és semmivel össze nem hasonlítható luxussal kényeztet. A természetes szálak, mint az alpaka, gyapjú, pamut, bambusz vagy len jó párakiegyenlítő tulajdonságuknak köszönhetően szintén magas minőségű termékek. A szintetikus funkcionális szálakból készült változatok legnagyobb előnye, hogy sokkal egyszerűbben moshatók, és az áruk is kifejezetten pénztárcabarát.

Figyelj az egészségedre! Ilyen gyakran cserélj ágyneműt

Hogyan kell tisztítani a paplanokat?

Mindenekelőtt olvassuk el figyelmesen a mosási útmutatót, és soha ne vágjuk ki a címkét, mert a nyisszantással elveszíthetjük a garanciát. Néhány anyag nagyon érzékeny, de az ágyneműk többsége tisztítható, sőt gépben is mosható. Az eljárás legérzékenyebb része általában a szárítás, ilyenkor bekövetkezhet méretváltozás, sőt a töltet fermentálódhat, ami visszafordíthatatlanul tönkreteszi az ágyneműt. A pamut, a bambusz és a szintetikus paplanok könnyen moshatók, de mindig igazodjunk az egyes termékeken feltüntetett instrukciókhoz, tartsuk be az ajánlott hőfokot. A gyapjúfélék könnyen zsugorodnak mosás-szárítás során, de öntisztító tulajdonságuk miatt nem igényelnek gyakori tisztítást.

Mit érdemes tudni a párnákról?

Az ideális párna alvás közben kellő alátámasztás biztosít, ami lehetővé teszi a nyaki és vállizmok ellazulását. A legtöbb ember az oldalán fekve alszik, számukra az a megfelelő pozíció, ha a fej a párnán, de a váll a matracon helyezkedik el. A párnát a szennyeződés és a gyorsabb elhasználódás miatt ajánlott viszonylag gyakran cserélni. Mosásnál különösen ügyeljünk az alapos öblítésre, mert a vegyszermaradékok közelről belélegezve allergiás reakciót válthatnak ki! Gondoskodjunk a minél gyorsabb száradásról, hogy elkerüljük a szerves anyagok fermentációját - írja a Lakáskultúra.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.