Jót tesz a szépségünkek és még a zsírt is égeti, mégsem fogyasztunk belőle eleget

Forrás: -- -
immunrendszer cékla máj magas vérnyomás szem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A céklát nem véletlenül hívják a tél császárának, az immunrendszerünk működése szempontjából az egyik legfontosabb vitamin- és ásványianyag-forrásunk a hideg hónapokban. Mégis nagyon keveset fogyasztunk belőle.

A cékla nemcsak a pénztárcánkat kíméli, hanem az egyik legsokoldalúbb zöldségféle: készíthetünk belőle savanyúságot, salátát, gazdagíthatunk vele turmixokat, mártásokat, vagy sütőbe téve köretként is feltálalhatjuk a vasárnapi ebéd mellé. De jó tulajdonságai itt még korántsem értek véget.

Az egyik legjobb vasforrás

A rubintvörös zöldség rendkívül erős vérképző hatású, mely tulajdonsága miatt a népgyógyászat régóta alkalmazza. Fogyasztása különösen ajánlott vérszegénységben szenvedőknek, kismamáknak, valamint a menstruációs zavarokkal küzdő vagy változókorba lépett nőknek.

Jótékonyan hat a bélrendszerre

A cékla az egyik leghatékonyabb természetes méregtelenítő, erősíti a bélrendszert, kiegyensúlyozottá teszi az anyagcserét, segíti a vese, a máj működését, valamint a benne lévő betain segíti a zsírok lebontását, ezért remek zsírégető hatása is van - írja a Bors.

A céklából kiváló ital is készíthető Forrás: --

Javítja a szem egészségét

Édeskés zöld levele ugyanolyan egészséges és tápláló, mint a gumója: jó luteinforrás, melynek legfontosabb feladata a szem védelme az erős fénysugárzás káros hatásaival szemben, valamint a szem öregedésének késleltetése.

Jót tesz a szépségünknek

Rendszeres fogyasztása nem csak a szervezetünknek tesz jót, de bőrünk és hajunk állapotán is sokat javít. Kiváló méregtelenítő, gyulladáscsökkentő és vérkeringést fokozó hatásainak köszönhetően segít a pattanások kezelésében, tisztítja a vért, eltávolítja az elhalt hámsejteket, halványítja a pigmentfoltokat, magas antioxidáns-tartalma pedig véd az öregedés első jelei ellen.

Csökkenti a demencia kockázatát

A cékla jellegzetes árnyalatát a betanin nevű vörös színű glükozid adja. Ez a vegyület hatásos fegyvernek bizonyult az Alzheimer-kór elleni harcban. A betegség egyik jellegzetessége, hogy béta-amiloidnak nevezett mérgező fehérjék rakódnak le az agyban. A betanin azonban jelentősen lassítja ezen hibás fehérjék termelésének láncreakcióját.

Bevethető magas vérnyomás ellen

A cékla leve, valamint a céklával gazdagított ételek gazdagok nitrogén-monoxidban, ami csökkenti a magas vérnyomással küzdők vérnyomásértékeit. A zöldség leve rövid időn belül, órákra lejjebb viszi a vérnyomást, és hatása akár másnapig is kitart. Emellett javítja a szervek és izmok véráramlását, megkönnyíti a testmozgást, fokozza a fizikai aktivitást és javítja az állóképességet, egyszóval, igazi csodazöldség a cékla.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket a LIFE Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.