Mindössze néhány percbe kerül az, hogy tovább éljünk: még csak erőlködnünk sem kellene

Forrás: Shutterstock -
hatás élet ülőmunka mozgás
Azt már rég tudjuk, hogy az ülőmunka rossz hatással van az egészségünkre, de most kiderült, hány percig kellene mozognunk, hogy ellensúlyozzuk.

A gyors séta, a házimunka vagy a kocogás ellensúlyozhatja az irodai munka és az egész éjszakai tévénézés hatását – derült ki egy 12 000, 50 év feletti korosztályt vizsgáló tanulmányból.

Azok az emberek, akik hosszú ideig ültek, de nem végezték ezt a napi tevékenységet, nagyobb valószínűséggel haltak meg korábban.

Természetesen az sem mindegy, hogy mennyi ideig végezzük ezt az alacsony intenzitású tevékenységet. A kutatásból kiderült, hogy hány perc mozgás tudja ellensúlyozni az órákig tartó ülés negatív hatását: napi 22 perc.

Forrás: Shutterstock

Az ilyen alacsony intenzitású mozgások közé tartozik a gyors séte, az aktívabb takarítás, kerékpározás, tollaslabdázás. Az erőteljesebb tevékenységek közé tartozik a túrázás, a kocogás, a lapátolás, a gyors kerékpározás, a focizás, a kosárlabdázás vagy a teniszezés - írja a Mirror.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.