A "világ legveszélyesebb városa" teljesen elhagyatott és lekerült a térképekről

Forrás: Shutterstock/ Alan Bilsborough -
szellemváros kék azbeszt legveszélyesebb város Ausztrália
A "világ legveszélyesebb városa" teljesen kiürült, és még a térképről is letörölték - nem véletlenül.

A világ legveszélyesebb településének tartják Ausztrália egy elhagyatott városát, ahol már a levegő belélegzése is elég ahhoz, hogy meghalj... Akár már azért is büntetőeljárás indulhat ellened, ha csak beteszed a lábad a szellemvárosba, de ez nem tántorított el néhány turistát attól, hogy meglátogassák az elhagyatott helyet.

Wittenoom a világ egyik legveszélyesebb városa Forrás: Shutterstock/ Philip Schubert

Fénykorában, az 1930-as években több ezer ember élt itt, és virágzó ipara volt. Wittenoom földje ugyanis gazdag volt kék azbesztben, ezért ausztrálok tömegei özönlöttek oda, hogy munkát kapjanak a bányákban. A következő három évtizedben tipikus várossá vált, amelynek középpontjában a bányászat állt. A helyiek azonban az egészségükkel és az életükkel fizettek a munkájukért.

Wittenoom teljesen elhagyatott Forrás: Shutterstock/ Alan Bilsborough

A bányákat végül 1996-ban bezárták, mivel már nem termeltek elég pénzt, azonban az emberi veszteség sokkal nagyobb volt, mint a profitveszteség.Több mint 2000 munkás és lakos halt meg a kék azbeszt halálos rostjainak belélegzése miatt.

A levegő még ma is mérgező - a kormány kénytelen volt lebontani épületeket, lezárni a bányák hulladéklerakóit, és annak érdekében, hogy elriasszák a látogatókat, Wittenoomot lekapcsolták az országos hálózatról.

Soha nem lesz biztonságos a terület Forrás: Shutterstock/ Alan Bilsborough

Az erőfeszítéseik ellenére a terület soha nem lesz biztonságos - de néhányan úgy tűnik, nem tudnak ellenállni. Ezért szorgalmazzák, hogy további lépéseket tegyenek a terület megtisztítására írja a Ladbible.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.