5 kísértetjárta és elhagyatott szálloda: titkok, amelyek a hotelek falain belül maradtak

Forrás: Shutterstock -
szellemváros hotel magazin történelem szellem kísértet szálloda
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elhagyott szállodák, melyek szinte már a feledés homályába vesztek, mégis évről évre egyre több turista keresi fel őket. 

Az Észak-Cipruson található Famagusta városának Varosha nevű negyede egykor a turisták egyik közkedvelt helye volt. A település tengerpartján nagy szállodaépületeket hoztak létre, így minden adott volt ahhoz, hogy az ide látogatók kényelmének megfeleljen. Egy ideje azonban mindez már a múlté. 1974 augusztusában a török hadsereg elfoglalta Varoshát, amely csakhamar tiltott területté vált, az ott élőket pedig evakuálták. Az egykor nagy népszerűségnek örvendő üdülőhely máig a világ egyik leghíresebb szellemvárosa. A valaha itt működő 45 hotel ma már teljesen üres, hiszen jó ideje nem látogathatja senki a Földközi tenger partjánál fekvő szállodákat.

Az Észak-Cipruson található Famagusta városának Varosha nevű negyede egykor a turisták egyik közkedvelt helye volt Forrás: Anton Kudelin/Shutterstock.com

A kambodzsai Phnom Bokor hegyen lévő Bokor Hill Station igazi szellemváros. 1081 méteres magasságban található a Preah Monivong Nemzeti Park, ahonnan meseszép kilátás nyílik a környékre. A Bokor Hill Station 1921 és 1924 között gyarmati uralom alatt állt. A város 9 hónap alatt épült fel, az építés során 900 építőmunkás halt meg. Miután elkészült, főként francia tisztek és családjuk pihent a településen, aminek központjában a Bokor Palace Hotel volt, ahol két évtizedig megszállhattak a vendégek, majd ezt követően berobbant a vietnami háború, ami miatt Kambodzsa igencsak instabil helyszínné vált. Ezt követően a franciák menekülőre fogták, a város pedig hanyatlani kezdett, és a 90-es évekre lakhatatlan lett. A helybeliek elkerülik a települést, mert félnek az építőmunkások szellemeitől, akik szerintük az épület falai közt kísértenek.

A kambodzsai Phnom Bokor hegyen lévő Bokor Hill Station igazi szellemváros Forrás: Svetlana Eremina/Shutterstock.com

A Fülöp-szigeteken található szálloda, a Diplomat Hotel méltán viselhetné a legijesztőbb címet. A szállodában ugyanis régen katolikus szemináriumokat tartottak. A második világháborúban a japánok kegyetlenül elbántak a hotelben rekedt menekültekkel, majd pedig felrobbantották az épületet. 1947-ben újraépítették a Diplomat Hotelt, azonban a szálloda tulajdonosának halála után senki sem érdeklődött a hotel iránt, így az tulajdonos nélkül maradt. Úgy tartják, hogy a szállodában a megölt papok és apácák szelleme kísért, sikoltozik a falak között, ezért csak a turisták keresik fel előszeretettel a romos hotelt.

A Fülöp-szigeteken található szálloda a Diplomat Hotel, amely méltán viselhetné a legijesztőbb címet Forrás: junpinzon/Shutterstock.com

Nem kell messzire mennünk, hogy elhagyatott, poros szállodákra leljünk, ugyanis a Horvátországban található Dubrovniktól hét kilométerre fekvő üdülővárosban, Kupari-ban 1920-ban épült szállodákat találunk. Több hotelről van szó, amelyekről csodás kilátás nyílik a tengerre. A változás akkor történt, amikor beütött a délszláv háború és tönkretette a terület virágzását. A harcoknak áldozatául esett a Grand Hotel is, aminek a falait mára ellepte a gaz, a vascsövek pedig berozsdásodtak. Az egykor patinás szálloda szépségét már csak a képeslapok adják vissza, mert a háború alatt megrongált, kifosztott épületeket nem állították helyre.

A harcoknak áldozatául esett a Grand Hotel is, aminek falait mára ellepte a gaz, a vascsövek pedig berozsdásodtak Forrás: Shutterstock

Talán mindenki emlékszik az 1986-os csernobili atomkatasztrófára, amelynek köszönhetően rengeteg közeli várost kiürítettek. A radioaktív sugárzások a növényzetre és a környező épületekre is hatással voltak. Pripyat városának egyik legimpozánsabb és legmagasabb épülete, a Polissya Hotel volt, ami azért épült, hogy szállást adjon az ide látogató üzletembereknek. Azonban mára sajnos csak lebomló műemlék lett belőle, és így a legsúlyosabb atomkatasztrófa egyik áldozatává vált.

Pripyat városának egyik legimpozánsabb és legmagasabb épülete a Polissya Hotel volt Forrás: vladlemm/Shutterstock.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.