Ha okosan mosol, rengeteg áramot megspórolhatsz

Forrás: Pexels -
spórolás mosógép energia vízfelhasználás mosás
Az ősz közeledtével érkeznek a hűvösebb, esősebb napok, egyre gyorsabban megtelik a szennyeskosár. Érdemes felülvizsgálni mosási szokásainkat, hiszen rengeteg áramot megspórolhatunk, ha odafigyelünk. Mutatjuk, mit kell tenned!

1. Legyen tele a gép

Csak akkor indítsuk el a gépet, ha összegyűlt egy teljes adag szennyes. Hosszú távon egy adag ruhával az energia- és vízfelhasználás hatékonyabb, mint amikor csak két-három pólót és néhány zoknit mosunk ki.

2. Hideg vagy meleg?

A mosógép a felvett áram akár 80 százalékát a víz felmelegítésére használja. Bőven elegendő, ha a kevésbé szennyezett ruhákat hidegebb vízzel mossuk, ráadásul így hosszabb ideig megőrzik a minőségüket. Magas hőfokon csak a törölközőket, ágyneműket, durván szennyezett ruhákat érdemes mosni.

3. Drága a rövid program

A gyors programok kevesebb idő alatt tisztítják ki a ruhákat, azonban az idő megtakarításához több és melegebb vízre van szükség. Az energiatakarékosság érdekében célszerű hosszabb ciklusban, de alacsonyabb hőmérsékleten, 20-30 °C-os hőmérsékleten mosni - írja a Fanny magazin.

Magas hőfokon csak a törölközőket, ágyneműket, durván szennyezett ruhákat érdemes mosni. Forrás: Pexels

4. Spóroljunk a vízzel

Ha van a készüléken ökoprogram, érdemes ezt használni, mivel ez kevesebb vízfogyasztással jár. Így nemcsak a villanyszámla, hanem a vízdíj is alacsonyabb lehet.

5. A tisztaság fél egészség

A szennyezett mosógép több vizet és energiát használ fel, ezért időnként célszerű a mosógép belsejét megtisztítani, hogy hatékonyan tudjon dolgozni. Rendszeresen tisztítsuk meg a szűrőt, és fertőtlenítsük a gépet ecettel: tegyünk az adagolóba 1 dl 20 százalékos ecetet, és így indítsunk el egy üres mosást 60 °C-on.

6. Kisebb fordulatszámon pörög

Ugyancsak növelheti a villanyszámlát, ha a centrifuga legmagasabb fokozatát használjuk. Válasszunk inkább alacsonyabb, 800-as vagy 600-as fordulatszámú sebességet. Ezzel amellett, hogy csökkentjük az áramfogyasztást, a ruhákat is megóvhatjuk a gyűrődéstől.

7. Minden csepp számít!

Nincs értelme sok mosószert használni, mivel a túlzott mennyiség maradékot hagyhat a ruhákon, ami foltosodáshoz vezethet és az anyag színét hamarabb kifakíthatja. Érdemes por állagú mosószert választani, ugyanis a minőségi tesztek alapján hatásfokuk általában magasabb, és környezetkímélőbbek is, mint a folyékony változatok.

8. Figyeljünk az adagolásra

Vegyük figyelembe a víz keménységi fokát: minél lágyabb a víz, annál kevesebb mosószerre van szükség. A helyi vízszolgáltatótól megtudhatjuk, hogy a lakóhelyünkön milyen kemény a vezetékes víz. Ezek alapján pedig a mosószeren található táblázat segít meghatározni, hogy mennyit kell pontosan adagolnunk belőle.

9. Mossuk inkább kézzel

Sokan még mindig ragaszkodnak az előmosáshoz, pedig általában a hétköznapi szennyeződésű ruhák mosása során erre nincs szükség. Ha mégis úgy érezzük, hogy elengedhetetlen, akkor végezzük el kézzel. Ezzel jelentős mennyiségű energiát takaríthatunk meg, és hozzájárulhatunk a környezet védelméhez.

10. Áztassuk be, ha foltos

Az erősen szennyezett ruhákat ahelyett, hogy magas hőfokon mosnánk, inkább áztassuk be mosás előtt. Ezután már 30-40 °C is elegendő lehet a tisztításukhoz, de ne feledkezzünk meg arról, hogy csak akkor érdemes elindítani a mosást, ha összegyűlt egy teljes adag erősebben szennyezett ruha.

Ez is érdekelhet:

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.